Expresy medzi B. Bystricou a Margecanmi budú prvýkrát stáť v obci Valaská

Regionálne expresy jazdiace medzi Banskou Bystricou a Margecanmi budú po prvý raz zastavovať v obci Valaská. Novinku prináša zmena cestovného poriadku štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), ktorá dnes vstupuje do platnosti.
Obyvatelia obce Valaská v okrese Brezno tak budú môcť okrem osobných vlakov jazdiť aj regionálnymi expresmi. Cesta do Banskej Bystrice sa im tým skráti z takmer jednej hodiny na 44 minút. „Zastavením vo Valaskej chce ZSSK aj podporiť cestovný ruch v regióne a Čiernohronskú lesnú železničku,“ doplnil hovorca spoločnosti Tomáš Kováč.
Podobná zmena čaká aj obec Kociha z okresu Rimavská Sobota, kde budú po novom zastavovať ďalšie vlaky. Dopravca takto vychádza v ústrety žiadostiam cestujúcich, na trati Jesenské – Tisovec tak bude na zastávke Kociha zastavovať na znamenie viac vlakov. Kým v doterajšom cestovnom poriadku to bolo 10 vlakov, po novom pribudne ďalších sedem vlakov, ktoré doteraz túto zastávku prechádzali.
Lepšie spojenie by mali mať po novom aj ľudia, ktorí popoludní po 14.00 h cestujú zo Zvolena do Banskej Bystrice. Dopravca posunul poobedňajší osobný vlak o hodinu neskôr, pôjde tak o 14.30 h, čo by malo pomôcť študentom a zamestnancom, ktorí sa potrebujú presunúť na tejto trase.
Celkovo bude dopravca od dnešného dňa vypravovať v Banskobystrickom kraji spolu 49 diaľkových a 248 prímestských vlakov. Zastavovať budú v 130 staniciach a jazdiť budú po viac ako 500 kilometroch železničných tratí v regióne.

Súvisiace články

Aktuálne správy