Španielsko ráta so zvýšením výberu daní o 7,5 mld. eur

Pomocou vyššieho výberu daní chce Madrid dostať rozpočtový deficit v budúcom roku blízko k úrovni 3 percentá hrubého domáceho produktu.

Španielska konzervatívna vláda dúfa, že sa jej podarí zvýšiť výber daní o dodatočných 7,5 mld. eur, čo jej pomôže dostať rozpočtový deficit v budúcom roku blízko k úrovni 3 percentá hrubého domáceho produktu (HDP). Povedal to v piatok španielsky minister financií Cristóbal Montoro. Vláda podľa jeho slov dúfa, že väčšinu z týchto peňazí, a to 4,3 mld. eur, získa vďaka rastu korporátnych daní. Zvyšok chce získať prostredníctvom opatrení proti daňovým podvodom a výberom daní z alkoholu, tabaku a sladených nápojov.
Španielsko sa snaží zredukovať deficit svojho rozpočtu z tohtoročnej očakávanej úrovne 4,6 percenta HDP na úroveň 3,1 percenta HDP v roku 2017, na ktorej sa dohodlo s Európskou úniou. Deficit španielskeho rozpočtu sa počas ekonomickej krízy krajiny v roku 2009 vyšplhal až na úroveň 11,2 percenta HDP. V súčasnosti je však španielska ekonomika v rámci Európskej únie jednou z najrýchlejšie rastúcich.

Súvisiace články

Aktuálne správy