V nedohľadne: Koniec dlhej zimy, kedy panovala hotovosť

, businessinsider Foto:thinkstock

Spoločnosť sa postupne stane úplne bezhotovostnou. Používanie bezhotovostných platieb v podobe kariet a aplikácií rastie exponenciálne, ale hotovosť, ako kráľ, ešte v ohrození nie je. Aspoň podľa novej správy Deutsche Bank.

Vo svojej poznámke ekonóm Deutsche Bank Heike Mai parafrázuej slová Marka Twaina, správy o smrti hotovosti sú podľa neho značne prehnané.

Mai sa zameriava na Európu, najmä na eurozónu, kde Európska centrálna banka nedávno rozhodla stiahnuť z obehu 500 eurovky. Krok, ktorý mám zabrániť praniu špinavých peňazí a organizovaným zločinom. "Hotovosť čelí mnohým problémom v eurozóne," píše Mai a dodáva, že "táto bankovka predstavuje asi jednu štvrtinu hodnoty hotovosti v obehu."

Je zrejmé, že odstránenie 25 % hotovosti v obehu predstavuje nejakú hrozbu pre využitie fyzickej meny, ale Mai tvrdí, že "existujú dobré dôvody domnievať sa, že peniaze nezmiznú v dohľadnom čase z eurozóny."

Dôvod, prečo sa centrálne banky snažia zbaviť bankoviek a mincí, nevidí v znižovaní trestnej  činnosti. "Je sporné, že bezhotovostná spoločnosť by znamenala menšiu mieru kriminality. Napríklad pomer škôd spôsobených kartovými podvodmi ku škodám spôsobených falšovaním bankoviek v obehu je viac ako 10 k 1."

Mai argumentuje tým, že ak sa spoločnosť zbaví hotovosti, zločinci si nájdu nové spôsoby, ako zabezpečiť transakcie bez možnosti odhalenia. "Dostupné dôkazy naznačujú, že obmedzenie použitia peňažných prostriedkov bude pravdepodobne zníži mieru zločinov, ale určite ho neodstráni. Už dnes sme svedkami rôznych spôsobov stohovania a prenášania nelegálne získaných prostriedkov, bez možnosti sledovania. Patrí medzi ne napríklad preprava iných fyzikálnych cenností (napríklad drahé kovy), rovnako ako použitie falošných identít a fiktívnych spoločností s cieľom uľahčiť bezhotovostné prevody prostredníctvom regulovaných subjektov, ako sú bankové inštitúcie, peňažné ústavy alebo on-line poskytovatelia platobných služieb."

Dokonca aj vo Švédsku, tvrdí Mai, v spoločnosti kde je bezhotovostný styk mimoriadne populárny, zrušenie hotovosti nepostačilo na prevenciu proti kriminalite. Množstvo peňazí v obehu, ako percento HDP, kleslo vo Švédsku od roku 2008 zo zhruba 3 % na dnešných približne 1,8 %. Ale ani tento pokles nedokázal zastaviť finančnú trestnú činnosť. "Trochu prekvapivé je, že počet hlásených trestný činov prania špinavých peňazí dokonca vzrástol v priebehu ostatných rokov. To by mohlo naznačovať, že pranie špinavých peňazí priamo nesúvisí alebo dokonca nezávisí na používaní a dostupnosti fyzickej meny," píše Mai.

Zločin hrá obrovskú úlohu pri argumentácii za presadzovanie bezhotovostnej spoločnosti. Avšak, po ruke je aj ďalší, o niečo jednoduchší argument , prečo fyzické peniaze tak skoro len tak nezmiznú. Ľudia milujú hotovosť. "Niektoré ekonomiky, napríklad tá v Nemecku, Španielsku, Taliansku a Rakúsku, dáva prednosť  hotovosti," dodáva Mai.

Súvisiace články

Aktuálne správy