Nákupy bez peňaženky: Ako bude vyzerať život v bezhotovostnom svete

, The Economist;The Local;ČTK Foto: SITA;photl Video: YT

Vo Švédsku sú štyri platby z piatich uhradené platobnou kartou alebo elektronicky. Okrem Izraela sa tak aj táto škandinávska krajina môže už čoskoro pochváliť bezhotovostnou spoločnosťou. Naopak v USA sú konzervatívni. Podobne ako sa nechceli vzdať pagerov, hoci Európa už komunikovala mobilnými telefónmi, dnes sa držia kreditných kariet, aj keď majú vo vrecku inteligentné iPhony.

Švédsko, rovnako ako aj ďalšie severské krajiny, sú už dnes na svetovej špičke v bezhotovostnom platobnom styku. Nová štúdia hovorí, že vo Švédsku jeden obyvateľ zaplatí priemerne ročne elektronicky 260 krát. Platobné systémy, ako je napríklad Swish, ktoré umožňujú ľuďom, aby si medzi sebou posielali peniaze prostredníctvom mobilu, postavili bankomaty mimo hru, informuje švédsky spravodajský web The Local. Swish umožňuje nielen ľahké a okamžité prevedenie menšej, či väčšej sumy medzi užívateľmi, ale aj oveľa pohodlnejšie rozúčtovanie napríklad pri spoločnom obede kolegov v reštaurácii. Ak niekto práve nemá presnú sumu pri sebe, siahne pohodlne po okamžitom elektronickom prevode, je to oveľa elegantnejšie než trampoty s kovovými drobnými.

Je nutné pripomenúť, že vo Švédsku takmer všade akceptujú platobné karty, v obchodoch vôbec nepotrebujete hotovosť. Ak by sme chceli ísť do extrémov, kartou dokážete zaplatiť aj u trhovníka na rohu ulice za čerstvú zeleninu, alebo bezdomovcovi pri kúpe časopisu Situation Stockholm. Okrem toho vylúčili hotovosť aj z verejnej dopravy, alebo pri platbách daní a odvodov štátu. Hotovosť dokonca odmietajú aj niektoré bankové pobočky.

Ale nie len škandinávske krajiny sú na čele bezhotovostnej spoločnosti, podobným smerom sa vybral aj Izrael, kde v minulom roku vo vláde zostavili pracovnú skupinu zodpovednú za zavedenie bezhotovostnej ekonomiky. V tejto krajine na Blízkom východe sú presvedčení, že na vykorenenie čiernej ekonomiky bude najlepším nástrojom zbavenie sa hotovosti. Peniaze sa z obehu vyradia postupne. V prvom kroku obmedzili hotovostné, alebo šekové transakcie medzi podnikateľmi na 7500 izraelských šekelov (asi 1580 eur), neskôr strop klesne na 5000 šekelov (približne 1000 eur). V prípade fyzických osôb je limit na hotovostnú transakciu 15 000 šekelov (asi 3142 eur), pričom porušenie zákazu sa trestá pokutou, klasifikuje sa ako trestný čin.

V Česku finančná správa umožní od budúceho roka zaplatiť dane online. Na konci elektronického formulára daňového priznania pribudne tlačidlo s odkazom na platobný portál. Navyše v piatich finančných úradoch bude možné v rámci pilotnej prevádzky zaplatiť daň platobnou kartou. Podľa informácií má tridsať percent Čechov záujem zaplatiť daň kartou. Firmy, ktoré platobné karty prevádzkujú, nebudú oproti bežným transakciám dostávať od finančných úradov províziu z každej platby. V Česku je na programe dňa aj zníženie limitu pre povinné bezhotovostné platby z doterajších 350 tisíc korún (12640 eur) na 270 tisíc korún  (9750 eur).

Bezhotovostné limity nie sú žiadnou novinkou. Aj na Slovensku platí od 1. januára 2013 zákon, ktorý bol prijatý ako krok proti daňovým podvodom a únikom. Takýmto spôsobom sa má zabrániť fiktívnemu vystavovaniu príjmových a výdavkových dokladov bez reálneho toku finančných prostriedkov a „kreatívnemu účtovníctvu“. Zákon definuje zákaz platby v hotovosti nad stanovené limity aj v prípade, že k odovzdaniu alebo prijatiu hotovosti dôjde v cudzine, ale platba súvisí s plnením, ktoré nastalo na území Slovenskej republiky a odovzdávajúci alebo prijímajúci má na území Slovenskej republiky pobyt, sídlo, prevádzkareň alebo miesto podnikania. Medzi fyzickými osobami, nepodnikateľmi, je suma obmedzená na maximálne 15 000 eur. Platba medzi dvoma podnikateľmi, alebo medzi podnikateľom a nepodnikateľom môže byť v hotovosti len do výšky 5000 eur. Ak tento zákon poruší fyzická osoba, hrozí za priestupok pokuta do výšky 10 000 eur. V prípade právnickej osoby je porušenie považované za správny delikt, páchateľ môže dostať pokutu do výšky 150 000 eur.

Faktom je, že väčšina európskych krajín, zatiaľ nie je tak ďaleko, čo sa týka vylúčenia hotovosti. Napríklad v Taliansku sú stále tri štvrtiny predajov realizovaných v hotovosti. Susedné Maďarsko hlásilo vo februári historické maximum hotovosti v obehu. Môžu za to pravdepodobne drastické zvýšenia cien a výrazný pokles úrokových sadzieb na vkladoch. Zaujímavé je, že ani v USA sa zatiaľ nedarí vytlačiť bežné peňaženky. V zámorí na to majú ale úplne iný dôvod. Hoci sú kreditné karty mimoriadne obľúbené, mobilné platby si zatiaľ svoje miesto nenašli. Ak by ste sa tam rozhodli nakupovať výhradne prostredníctvom mobilu, určite zomriete na predávkovanie kofeínom. Jedine Starbucks je totiž reálne pripravený na ozajstné platenie telefónom, ostatní akosi zaostávajú. Dôvod?

Technológia mobilnej platby je trhu už nejaký ten piatok, ale zatiaľ všetky pokusy rozumne uchopiť tento trh stroskotali. Príliš veľa firiem sa snaží utrhnúť si svoj diel z koláča. Problém je ten, že každý ponúka vlastný systém mobilných platieb. Obchodníci ani spotrebitelia zatiaľ nechápu prečo niečo meniť, veď všetko "šlape tak ako má", stačí pretiahnuť kartu platobným terminálom alebo len priložiť a všetko funguje. Pre bežných užívateľov je používanie novej služby problematické, musia si stiahnuť aplikáciu a uložiť si do nej číslo kreditnej karty. Navyše musia so sebou nosiť aj kartu, lebo väčšina obchodníkov ešte mobilné platby neprijíma. Pre obchodníka to totiž predstavuje ďalšie náklady spojené s obstaraním platobného terminálu schopného takéto platby prijať.

Nádejou (nielen) pre americký trh je Apple Pay. Kôň, ktorý by mohol byť schopný preskočiť všetky prekážky a úspešne dobehnúť do cieľa. V Apple už dokázali postaviť kompletný systém pre svoje výrobky, predaj hudby filmov, predaj aplikácií a pod. Kartové spoločnosti a banky už dávno súhlasili so spracovaním platieb v tomto systéme za nižšie ako normálne poplatky. Apple Pay bude akceptovať v USA takmer štvrť milióna obchodných miest, vrátane fastfoodov. Žiaľ firma zatiaľ neuviedla, kedy bude služba dostupná mimo USA.

Technológia, ktorú Apple zvolí pre platby, by mohla pomôcť nastaviť nové štandardy v odvetví. Jedna cesta je bezdrôtová komunikácia NFC, kedy si telefón a terminál obchodníka vymieňajú potrebné informácie. Ďalšou možnosťou je tokenizácia, zariadenia si nevymieňajú informácie o karte, ale iba digitálne informácie o autorizácii. Tým by sa obmedzil počet podvodov. Tokenizácia je v súčasnosti veľmi diskutovaná, v čase, keď sa prevalili úniky dát rôznych spoločností.

Odborníci ale nadšenie tlmia. Prekážku rozšírenia tohto spôsobu platby vidia v tom, že zatiaľ nie je jasné aký benefit budú mať z prijímania platieb obchodníci. Služba neponúka nižšie poplatky ani žiadne dodatočné informácie o zákazníkoch, ktorí takúto platbu pri nákupe použili. Tým pádom môžu obchodníci odmietnuť spoluprácu a zákazníci tak rýchlo stratia záujem. Samozrejme celá bublina praskne, ak sa zistí, že platba bežnou platobnou kartou je jednoduchšia. Potom sa aj nádejná aplikácia zaradí do plejády ďalších platobných metód, ktoré už ponúkajú vo vybraných obchodoch. Akou je napríklad aplikácia Starbucks, ktorej úspech v žiadnom prípade netreba bagatelizovať. Platba prebieha pomocou obrázka, ktorý si načíta skener pokladne. Toto je cesta ako zvýšiť chuť platiť mobilom. Využitím takejto platby sa nielen zrýchľujete predaj, ale zákazníci si nazbierané body môžu vymeniť za drink zdarma.

Čerpacie stanice, bufety s jedlom a hromadná doprava sú rovnako vhodné pre podobné modely predaja. Spotrebiteľ sa tak môže pripraviť na ďalšie formy platenia. Apple totiž vyvinul zariadenie zvané iBeacon, malý vysielač, ktorý vo svojej blízkosti dokáže nájsť iPhone schopný zaplatiť bez toho aby ste vytiahli telefón z vrecka. Inými slovami napr. platba za mestskú dopravu bude vyzerať len ako prechod turniketom metra, s tým rozdielom, že za vás zaplatí telefón automaticky pri nástupe do vozidla.

Apple Pay môže mať oveľa väčší vplyv, než si dokážeme predstaviť . V rozvinutom svete sa dnes nastavujú pravidlá pre tieto platby, pričom rozvojové krajiny môžu rovno niekoľko štádií rozvoja  preskočiť a výrazne tak urýchliť svoj ​​rozvoj bankovníctva, telekomunikácií a pod. Je zrejmé, že technológie ako Apple Pay majú potenciál. Ale až budúcnosť ukáže, či dokážu zmeniť uvažovanie spotrebiteľov aj obchodníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy