Rozpad únie a koniec eura: Skutočne o tom môžu rozhodnúť Taliani?

, Bloomberg Foto: SITA/AP

Nielen investori sa psychicky pripravujú na ďalšie pomerne dôležité vyjadrenie názoru ľudu. Referendum o zmenách v talianskej ústave síce na prvý pohľad vyzerá celkom neškodne, ale podľa mnohých analytikov ide o jednu z kľúčových udalostí pre ďalší osud fungovania celej Európskej únie.

Referendum o zmenách v ústave bude v nedeľu 4. decembra.  V ňom sa de facto rozhodne o tom, či sa pri moci udrží súčasný premiér Matteo Renzi, alebo sa v Taliansku dočkáme politického a ekonomického chaosu.

Čoho sa trhy obávajú
Porážka Renziho, ktorý referendum inicioval a v prípade odmietnutia vládnych návrhov prisľúbil svoju rezignáciu, bude znamenať predčasné voľby. Hrozí, že z volieb víťazne vzíde populistické Hnutie piatich hviezd, strana s plánom vypísať referendum o zotrvaní Talianska v eurozóne. Jej úspech by tak mohol viesť až k rozpadu EÚ a zániku eura. "Myslíme si, že sa EÚ rozpadne a Taliansko opustí euro. Čo bolo doteraz nemysliteľné a nepravdepodobné, musíme prinajmenšom brať do úvahy," hovorí Jim Smigiel zo SEI Investments.

Čo chce Hnutie piatich hviezd
Hnutie aktívne bojuje za opustenie spoločnej meny. Luigi Di Maio, podpredseda dolnej komory talianskeho parlamentu, dnes ešte nevie špecifikovať, čím by chcela jeho strana euro nahradiť. Do úvahy podľa neho prichádza "dvojrýchlostné euro", ale aj národná mena.

Líder Hnutia piatich hviezd Beppe Grillo (so srdcom na hlave)

Skutočne chcú Taliani opustiť eurozónu?
Ani nie, čo ukazuje posledný prieskum spoločností Community Media Research a Intesa Sanpaolo SpA z 21. novembra. Až 67,4 % respondentov verí spoločnej mene a za odchod z eurozóny je len 15,2 % oslovených Talianov.

Právne prekážky bránia odchodu
Talianska ústava zakazuje zrušenie medzinárodných dohôd prostredníctvom všeľudového hlasovania, takže ešte pred vyvolaním referenda by možno bolo potrebné prijať dodatok k ústave. Ten je zase potrebné schváliť dvojtretinovou väčšinou v oboch komorách parlamentu. Potom by možno bolo potrebné ešte ďalšie referendum o odchode z eurozóny. A aj v prípade, že by Taliani hlasovali za, mohol by všetko skomplikovať ústavný súd, ktorý má v Taliansku veľký vplyv.

Obavy investorov sú prehnané
Proces odchodu z eurozóny prípadne z EÚ, je pomerne zložitý proces. Dokazuje to aj príklad Spojeného kráľovstva. "Myšlienka, že Taliansko opustí euro deň po referende alebo rýchlo po ňom, je skutočne prehnaná," myslí si Antonio Villafranca, analytik z talianskeho Ústavu medzinárodných politických štúdií. Aj v prípade porážky Renziho a predčasných volieb budú šance Hnutie piatich hviezd závisieť na zmene volebného systému a zložitom získavaní spojencov pri zostavovaní parlamentnej väčšiny. Kľúčové bude, či ratingová agentúra DBRS nezrazí po referende taliansky rating, čo by mohlo vychudnutým talianskym bankám zdražieť financovanie. Na druhej strane tu je ale ECB, ktorá na svojom zasadnutí (8.12.) môže novými opatreniami akékoľvek eskalujúce napätie na talianskom trhu mierniť.

Len žiadnu paniku
Politické napätie vyvoláva na trhoch neistotu, čo môže ovplyvniť aj postoj strán, ktoré pôvodne súhlasili s odchodom z eurozóny. Okrem oslabenia eura na 1,5-ročné minimá, za ktorými čiastočne stojí stres z neistého výsledku, hrozí aj ďalší nárast výnosov 10-ročných vládnych dlhopisov Talianska. Ak Renzi v referende prehrá, bude možno nasledovať politický aj ekonomický chaos. Ak sa však pozrieme na britské referendum aj voľby v USA, vidíme, že podobné scenáre bývajú zahrnuté v cenách aktív, takže ich naplnenie môže mať na trhy minimálny vplyv, aspoň z krátkodobého hľadiska. To neznamená, že investori by nemali byť opatrní, len to s tou panikou možno nie je potreba preháňať.

Súvisiace články

Aktuálne správy