Život na dlh a slabé mzdy: 6 miliónov Američanov prestalo platiť svoje pôžičky na autá

, Business Insider Foto: TASR/AP

Úvery na autá sa dostali do popredia záujmu amerických centrálnych bankárov, štatistické čísla sú znepokojujúce. Mzdy stagnujú, splátky úverov meškajú.

Ešte v septembri na konferencii Barclays Financial Services, Gordon Smith z JPMorgan vytiahol vo svojej prezentácii zaujímavé štatistické údaje. Dnes tieto čísla potvrdil aj FED. V blogu Liberty Street Economics upozorňujú na rast nesplatených úverov na autá. "Za ostatných niekoľko rokov sme svedkami rastúcej miery nesplatených rizikových úverov na autá," píše sa v správe.

Celková miera delikvencie v segmente auto úverov je pomerne stabilná, väčšina z nich sa spláca, viditeľné sú však známky stresu v segmente rizikového trhu, ktorý zaznamenal rýchly rast.

Hypotekárna delikvencia dosiahla v treťom štvrťroku za ostatné štyri štvrťroky 2 %. Z toho rizikové úvery na autá predstavujú 31,3 miliárd dolárov v treťom štvrťroku, ide o pokles z 33,6 miliárd dolárov v druhom štvrťroku.  Zostatok rizikových autoúverov dnes predstavuje 280,2 miliárd dolárov, čo je rekordná hodnota. Pre porovnanie, v čase pred krízou to bolo 249,5 miliárd dolárov vo štvrtom štvrťroku 2007.

Inými slovami, rizikový trh rastie a bublina sa nafukuje. "Dáta naznačujú niektoré pozoruhodné zhoršenie výkonnosti rizikových pôžičiek na nákup auta. Vzalo si ich veľký počet domácností, pričom zhruba šesť miliónov jedincov mešká so splátkou najmenej deväťdesiat dní,“ píšu analytici Liberty Street Economics.

Tento výskum ale nie je len strašiakom pre automobilový segment, má širší význam. Poukazuje na znepokojujúci stav amerických spotrebiteľských financií. Podľa UBS sa to týka 65 % obyvateľstva s nižšími príjmami, 36 % obyvateľstva so strednými príjmami a 22 % obyvateľstva s vyššími príjmami. To znamená, že ich príjem klesol na úroveň, kedy sotva dokáže pokryť ich náklady.

V prieskume takmer každá piata domácnosť, presnejšie 18 % opýtaných, súhlasila alebo úplne súhlasila s tým, že budúci rok bude pravdepodobne meškať s platbami. Keď sa týchto domácností spýtali, splátky ktorého dlhu dostanú prednosť, pôžičky na auto skončili na treťom mieste, za dlhom z kreditných kariet a študentskou pôžičkou.

"Aj keď zostatky rizikových úverov sú v priemere o niečo nižšie, zvýšená hladina nervozity spojená s deliktami rizikových pôžičiek pravdepodobne bude mať vážnejšie dôsledky pre postihnuté domácností," píšu odborníci z Liberty Street Economics vo svojom príspevku.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy