19 popredných svetových ekonomík, kde majú obyvatelia vlastenectvo v srdci

, Business Insider Foto: thinkstock;TASR/Štefan Puškáš

V anketa YouGov požiadali respondentov z 19 krajín, či sa domnievajú, že žijú "v najlepšej krajine na svete". Otázka bola súčasťou medzinárodného prieskumu o globalizácii.

Široký výber krajín z celého sveta poskytuje zaujímavý pohľad na pocity národa, ako sa líšia medzi jednotlivými regiónmi. Otázka vlastenectva prichádza v zaujímavom čase. V USA je to prekvapivé víťazstvo Donalda Trumpa, a vo Veľkej Británii Brexit. V prvom prípade sa opakoval slogan, urobme Aamerik opäť veľkou, v druhom sa referendum označovalo ako šanca pre voličov, vziať si krajinu späť. Ako nakoniec dopadli v prieskume YouGov, ktorý oslovoval dospelých od 18 rokov v 19 krajinách, pričom všetky prieskumy prebehli on-line v októbri 2016?

19. Francúzsko – "Moja krajina je najlepšia krajina na svete:" 5 %
Odchádzajúci francúzsky prezident François Hollande je najmenej populárny vodca v histórii národa, čo môže pomôcť vysvetliť, prečo taký malý zlomok populácie verí, že ich krajina je najlepšou na svete.

18. Nemecko – "Moja krajina je najlepšia krajina na svete:" 5 %
Viac ako šesť desaťročí uplynulo od druhej svetovej vojny, ale Nemci majú stále "patologický strach" z vlastenectva, píše nemecký časopis Der Spiegel.

17. Vietnam – "Moja krajina je najlepšia krajina na svete:" 6 %
Až 33 % vietnamských respondentov uviedlo, že verí, že ich krajina "nie je tak dobrá ako väčšina ostatných krajín". Je to viac ako 10 % náskok v porovnaní s ktoroukoľvek inou oslovenou krajinou.

15. Švédsko – "Moja krajina je najlepšia krajina na svete:" 7 %
Menej ako 10 % Švédov verí, že ich krajina je lepšia ako akákoľvek iná. Avšak 55 % si myslí, že ich krajina je "lepšia ako väčšina ostatných krajín".

15. Singapur – "Moja krajina je najlepšia krajina na svete:" 7 %
Krajina v juhovýchodnej Ázii má identitu ako bývalá koloniálna základňa britského impéria, zároveň je to jediný ostrovný mestský štát. Rovnako ako vo Švédsku, 55 % opýtaných verí, že ich krajina je "lepšia ako väčšina ostatných krajín."

14. Hongkong – "Moja krajina je najlepšia krajina na svete:" 8 %
Hongkong je autonómna, administratívna oblasť Číny. Stále tu pretrvávajú napäté vťahy medzi pročísnkym obyvateľstvom a tými, čo podporujú úplnú nezávislosť Honkongu. Nedávno sa tu uchytila myšlienka "vlasteneckej výchovy", osnovy pre obyvateľov pod vládou komunistickej Číny. Aktivita je posmešne označovaná za "komunistickú indoktrináciu."

11. Fínsko – "Moja krajina je najlepšia krajina na svete:" 11 %
Rovnako ako v prípade jeho severozápadného suseda, len malý počet obyvateľov sa domnieva, že ich krajina je najlepšia na svete. 52 % sa však domnieva, že ich krajina je "lepšia ako väčšina krajín."

11. Nórsko – "Moja krajina je najlepšia krajina na svete:" 11 %
Hoci iba 11% verí, že ich krajina je "najlepšia na svete", 59 % respondentov sa domnieva, že ich krajina je "lepšie ako väčšina ostatných."

11. Malajzia – "Moja krajina je najlepšia krajina na svete:" 11 %
Malajzia je bývalá britská kolónia, ktorá oslavuje svoju národnú nezávislosť 31. Augusta. 27 % Malajzijčanov verí, že ich krajina je "lepšia ako väčšina ostatných krajín", zatiaľ čo 34 % si myslí, že je "rovnako dobrá."

9. Dánsko – "Moja krajina je najlepšia krajina na svete:" 13 %
Zatiaľ čo iba 13 % Dánov si myslí, že ich krajina je najlepší na svete, ďalších 57 % si myslí, že ich krajina je lepšia ako väčšina ostatných. V posledných rokoch sa do popredia dostáva otázka "Danishness", už sa o nej intenzívne diskutuje a politici sa snažia presadzovať prísnejšiu imigračnú politiku.

9. Veľká Británia – "Moja krajina je najlepšia krajina na svete:" 13 %
Vlastenectvo je v Británii na ústupe- Podľa YouGov výskumu verejnej mienky iba 15 % ľudí vo veku medzi 18 a 24 rokmi cíti "veľké vlastenectvo", v porovnaní s 49 % ľudí vo veku nad 60 rokov. 39 % britských respondentov verí, že ich krajina je "rovnako dobrá" ako ostatné, zatiaľ čo 32 % si myslí, že ich krajina je "lepšia" ako ostatné.

8. Indonézia – "Moja krajina je najlepšia krajina na svete:" 14 %
Štát juhovýchodnej Ázie je štvrtým najľudnatejším miestom na svete. Aj keď je obyvateľstvo etnicky rôznorodé, väčšina používa ako národný jazyk indonézčinu. Za národné heslo sa považuje "Jednota v rozmanitosti".

7. Filipíny – "Moja krajina je najlepšia krajina na svete:" 15 %
Novozvolený prezident Rodrigo Duterte sa chopil úradu v júni tohto roku. Známy ako "Vykonávateľ trestu," bol zvolený vďaka platforme ultrapravého vlasteneckého populizmu.

5. Thajsko – "Moja krajina je najlepšia krajina na svete:" 25 %
Vlastenectvo v Thajsku sa často spája s uctievaním kráľovskej rodiny. Štátny smútok po úmrtí dlhoročného kráľa Bhumibol Adulyadeja v októbri, výrazne oslabil hospodársky rast krajiny.

5. Saudská Arábia – "Moja krajina je najlepšia krajina na svete:" 25 %
Jedna štvrtina obyvateľov v arabskom štáte bohatom na ropu verí, že ich krajina je najlepšou na svete, zatiaľ čo ďalších 42 % si myslí, že ich krajina je "lepšie ako väčšina ostatných krajín,". Vo výsledku je to jedna z najviac vlasteneckých na zozname.

4. Spojené arabské emiráty – "Moja krajina je najlepšia krajina na svete:" 27 %
V roku 2014 arabské krajiny, ktorým dominuje nesmierne bohatý Dubaj, zaviedli vojenskú službu s cieľom podporiť pocit vlastenectva medzi mladšími občanmi. 49 % občanov SAE verí, že ich krajina je "lepšia ako väčšina ostatných krajín."

3. Austrália – "Moja krajina je najlepšia krajina na svete:" 34 %
Tri štvrtiny austrálskych obyvateľov verí, že ich krajina je najlepšou, alebo lepšou ako väčšina ostatných krajín na svete. Deň Austrálie, 26. Januára, oslavuje príchod prvej flotily 11 lodí z Veľkej Británie v roku 1788.

2. India – "Moja krajina je najlepšia krajina na svete:" 36 %
Obrovské množstvo, až 36 % oslovených Indov verí, že ich krajina je najlepšou na svete, a ďalších 35 % verí, že ich krajina je "lepšou ako väčšina ostatných krajín." India oslavuje nezávislosť od britského impéria v roku 1947 15. augusta.

1. Spojené štáty americké – "Moja krajina je najlepšia krajina na svete:" 41 %
Napriek sľubu novzvoleného prezidenta Donalda Trumpa je, aby sa "Amerika stala opäť veľkou," zdá sa, že veľa Američanov verí, že to tak už je. 41 % oslovených si myslí, že je to najlepšia krajina na svete, a 32 % si myslí, že je "lepšia ako väčšina krajín."

Súvisiace články

Aktuálne správy