Geniálne myšlienky bývajú jednoduché: Dve maličkosti, ktoré pred sto rokmi zachránili finančný svet

, tonyisola.com Foto: YT/HaDGTv

Na začiatku minulého storočia čelil americký bankový systém dovtedy najhlbšej kríze. Skutočnosť, že vtedy neexistovalo nič ako povinné poistenie vkladov a dohľad nad trhom nezabezpečovala jedna centrálna inštitúcia, vyvolávala oprávnené obavy, že finančným inštitúciám v USA hrozí dominový efekt.

John Pierpont Morgan, zakladateľ banky JPMorgan Chase, zastával názor, že čím komplexnejší problém je, tým jednoduchšie riešenie musíte hľadať. Svoju teóriu dokázal potvrdiť hneď niekoľkokrát, najznámejší je ale prípad zo začiatku 20. storočia.

V čase krízy bola postihnutá aj spoločnosť Trust Company of America, čelila masívnemu vyberaniu vkladov. Za päť minút dvanásť sa na pomoc poponáhľala banka JPMorgan, jej snahy o záchranu Trust Company of America ale narazili na zásadný problém. Ľudia peniaze z Trust Company of America vyberali oveľa rýchlejšie, než ich do nej JPMorgan zvládala pumpovať. Na to John Pierpont Morgan zareagoval geniálnym ťahom.

John Pierpont Morgan pokladníkom nariadil, aby skôr, než klientom peniaze z účtu vyplatí, sumu trikrát alebo štyrikrát prerátali. Tým sa objem denných výberov znížil z približne ôsmich miliónov dolárov na zhruba dva milióny dolárov. Zároveň Morgan kontaktoval "svojich " ľudí v novinách, s ktorými sa dohodol na zverejnení sérii správ o masívnom raste domových vlámaní. Tým nemalú časť ľudí odradil od toho, aby svoje úspory mali doma, namiesto toho, aby ich nechali uložené v banke.

Malá lož, vďaka ktorej sa Johnovi Pierpontovi  Morganovi podarilo zachrániť miliardy dolárov, ho zapísala do dejín.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy