PostFinance: Ak máte u nás viac než milión, percento si strhneme

, Bloomberg Foto: thinkstock

Negatívne úrokové sadzby už pocítia vo Švajčiarsku aj bežní retailoví klienti. Banka PostFinance, spadajúce pod Swiss Post, začne od februára 2017 strhávať poplatok vo výške jedného percenta z účtov všetkých klientov, ktorí majú v banke uložených viac ako jeden milión švajčiarskych frankov. Na vyjadrenie banky upozornila agentúra Reuters.

PostFinance je podľa denníka Financial Times piatou najväčšou bankou v krajine a ide o celkom prelomové rozhodnutie. Až doteraz sa totiž k podobnému kroku odhodlali len malé privátne banky a z tých väčších iba UBS a Credit Suisse, a to len v prípade tých skutočne najbohatších klientov. Aj keď sa PostFinance dušuje, že poplatky sa dotknú minimálneho počtu jej zákazník, je nutné pripomenúť, že vo Švajčiarsku má na účte viac než milión až desatina všetkých domácností.

Švajčiarska centrálna banka už na začiatku roka 2015 posunula úrokové sadzby pod nulu na -0,75 percenta, čím oslabuje švajčiarsky frank oproti euru a chráni tak konkurencieschopnosť miestnych exportérov.

Banka tak reagovala na uvoľnenú politiku Európskej centrálnej banky, ktorá motivovala európskych investorov nakupovať vo veľkom švajčiarsku menu. Negatívne úroky trápia aj švajčiarske firmy, ktoré radšej zaplatia dane skôr, len aby sa im nehromadili na účtoch peniaze.

Známa nekonvenčná menová politika má teoreticky donútiť banky viac požičiavať a podporiť tak investície a v konečnom dôsledku i celú ekonomiku. Môže však mať aj taký vplyv, že ľudia peniaze z bánk stiahnu a dajú prednosť hotovosti.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy