Rast tržieb v priemysle sa v septembri spomalil

V rámci priemyselnej výroby na medziročnej báze najviac rástli tržby vo výrobe dopravných prostriedkov o 6,5 %.

Tržby v priemysle na Slovensku v septembri medziročne vzrástli o 3,4 %. Po augustovom dynamickom náraste o 18,9 %, za čím stál efekt ukončenia celozávodných dovoleniek v automobilkách, tak rast tržieb spomalil. V samotnej priemyselnej výrobe pritom rast tržieb v septembri dosiahol 3,1 %, kým v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov tržby stúpli o 5,8 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 5,4 %. V ťažbe a dobývaní vykázali pokles o 2,2 %. Medzimesačne v septembri oproti augustu priemyselné tržby klesli o 6,7 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

V rámci priemyselnej výroby na medziročnej báze najviac rástli tržby vo výrobe dopravných prostriedkov o 6,5 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 5,4 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 8,2 % a vo výrobe elektrických zariadení o 11,8 %. Tržby klesli vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 11,3 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 5,9 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 5,3 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 4,3 % a vo výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 1,8 %.

Z ostatných odvetví hospodárstva evidovali výrazný medziročný prepad tržieb v septembri stavebné podniky, a to až o 22,3 %. Medzimesačne ich tržby klesli o 4,8 %. Pokles tržieb evidovali aj v informačných a komunikačných činnostiach medziročne o 5,5 % a medzimesačne o 1 %. V doprave a skladovaní naopak na medziročnej báze tržby stúpli o 8,8 % a medzimesačne boli vyššie o 1,1 % a vo vybraných trhových službách medziročný rast dosiahol až 12,7 % pri medzimesačnom zvýšení o 0,9 %.

V priemere za tri štvrťroky tohto roka tak tržby v priemysle na Slovensku medziročne vzrástli o 4,7 %, kým tržby stavebných subjektov klesli o 11 %. Pokles o 2 % vykázali aj v informačných a komunikačných činnostiach. V doprave a skladovaní oproti prvým deviatim mesiacom vlaňajška tržby vzrástli o 3,7 % a vo vybraných trhových službách boli vyššie o 9,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy