SARIO podporí firmy, ktoré majú záujem v Iráne rozbehnúť projekty

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) určite podporí firmy, ktoré majú v Iráne záujem rozbehnúť svoje projekty. Uviedol to dnes pre TASR v Bratislave generálny riaditeľ SARIO Róbert Šimončič počas Slovensko-iránskeho podnikateľského fóra.
Dnešné fórum je podľa neho platformou, ktorá vzájomnú spoluprácu „posúva ďalej“. „Nedávne naše dve návštevy v Iráne na najvyššej úrovni, aj s podnikateľskými subjektmi, ako aj následné individuálne návštevy a teraz táto platforma otvárajú dvere pre naše informačno-komunikačné technológie, energetiku, obalové hospodárstvo či vodné hospodárstvo,“ priblížil.
Mnohé slovenské firmy už podľa jeho slov majú konkrétne jednania a pripravujú konkrétne projekty. „V Iráne je napríklad veľmi zaujímavý automobilový priemysel,“ upozornil šéf SARIO. Pri projektoch je podľa Šimončiča však dôležitou otázkou ich financovanie. „Činnosť Eximbanky a privátneho bankového sektora je teda nevyhnutná,“ doplnil.
Informoval zároveň, že v Iráne sú možnosti na podnikanie nielen pre veľké, ale aj pre menšie firmy. Naopak, iránsky kapitál by sa podľa neho mohol na Slovensku angažovať napríklad v dodávateľskom reťazci automobilového priemyslu. „Možnosti pre iránske firmy by boli napríklad aj v oblasti infraštruktúry či turistiky,“ dodal Šimončič.

Súvisiace články

Aktuálne správy