Fond vsádzajúci na čierne labute: Reakcia trhov je neadekvátna, mali klesnúť najmenej o 25 %

, Business Insider Foto: thiinkstock

Predpovede o prepade trhu v dôsledku šoku z volebného víťazstva Donald Trumpa sa ukázali ako zúfalý omyl. Globálne akcie sa po zverejnený výsledkov amerických volieb síce prepadli, ale stačilo menej ako 24 hodín a začala sa rally v Ázii a v Japonsku, kde akcie prudko stúpli o 6 %.

Globálne trhy ešte nepovedali svoje posledné slovo, čo sa týka neistoty z nastupujúcej politiky Donalda Trumpa. Ak inflácia porastie, donúti FED zvýšiť úrokové sadzby rýchlejšie, než sa očakávalo. Výraznejší rast fiškálnych výdavkov v budúcnosti, by mohol urýchliť infláciu, a čím rýchlejšie sa inflácia vráti, tým rýchlejšie pôjdu úrokové sadzby hore. Ak pôjdu hore úrokové sadzby, mohlo by to znamenať aj 25 % pokles akciových a dlhopisových titulov, ale aj realít. To by mohlo byť podľa Jerryho Hawortha, šéfa hedžového fondu 36 South Capital Advisors veľmi vážne.

"Môžeme si teraz chvíľu oddýchnuť, pretože aj keby inflácia dosiahla 10 %, neexistuje žiadne pravidlo, že centrálne banky musia zvýšiť úrokové sadzby. V takom prípade ale budeme vytvárať ešte väčšiu sociálnu nerovnosť, voči čomu sa postavili voliči Trumpa, keď mu odovzdali svoj hlas."

Prečo by sme mali venovať pozornosť Haworthovým slovám? Jeho fond stavil na pokles trhu po kolapse Lehman Brothers v roku 2008, zarobil viac ako 200 % a zarobil aj na čínskom chaose v vlani v auguste. Jeho fond zarába peniaze, keď sa trhy zbláznia a klienti ho vyhľadávajú aby sa zabezpečili proti katastrofe. Firma na konci vlaňajšieho roka spravovala pre klientov asi 913 miliónov dolárov. Investuje do dlhých pozícií s tým, že sa spolieha na výnos, ktorý si pripíše ak volatilita dosahuje vrchol a trhy sa divoko rozkolíšu.

Haworth si myslí, že tlmené reakcie trhu na Trumpovo víťazstvo ukazujú na presvedčenie, že situácia je stále ešte pod kontrolou. Ale to je len príliš veľká dôvera v centrálne banky, že dokážu zariadiť potrebné zmeny. "Osobne si myslím, že tu máme zlom  pre chápanie volatility do budúcnosti, ako hranicu medzi znalosťou a neistotou. Neistota stúpla, ale volatilita cien nie. Vzhľadom k tomu, že miera neistoty stále rastie, očakávame, že volatilita bude rásť až príliš, to znamená, že súčasná úroveň implikovanej volatility je pravdepodobne nižšia ako to, čo by tu malo byť," povedal Haworth. "Som rád, že sa volatilita nepohla tým nechcem povedať, že trhy zaspali, možno, že nie.  Ale pre mňa to vyzerá ako mŕtvy uhol. Definitívny rozpor medzi zvýšenou mierou neistoty a cenou za akú sa obchoduje. Ja by som očakával, že globálna priemerná volatilita by mal byť asi o 25% vyššia. Naši klienti pochopili, že trhy nereagovali. Existuje mnoho neznámych, nedokážete všetko predvídať, môžete sa len pripraviť."

Súvisiace články

Aktuálne správy