Októbrová medziročná inflácia v Maďarsku vo výške 1 %

Medzimesačne sa októbrové spotrebiteľské ceny v krajine zvýšili o 0,6 percenta.

Celková hladina spotrebiteľských cien v Maďarsku sa v októbri oproti rovnakému mesiacu vlaňajška zvýšila o jedno percento. Medzimesačná októbrová inflácia v krajine bola na úrovni 0,6 percenta. Informoval o tom v utorok na svojej internetovej stránke maďarský štatistický úrad KSH. Počas januára až októbra sa celková cenová hladina v krajine v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka v priemere zvýšila o 0,2 percenta.

Medziročne sa v októbri v Maďarsku ceny potravín zvýšili o 0,4 percenta. Oproti októbru minulého roka stúpli aj ceny alkoholických nápojov a tabaku (2 %), služieb (1,6 %) a ostatných tovarov (1,5 %), čiže farmaceutických produktov, motorových palív, tovarov pre domácnosti a tovarov pre rekreáciu. V rámci tejto skupiny motorové palivá zdraželi o 1,6 percenta. Odevy a obuv medziročne zdraželi o 0,5 percenta. Ceny v segmente elektrina, plyn a iné palivá sa medziročne nezmenili.

Medzimesačne potraviny v Maďarsku v októbri zdraželi o 0,4 percenta. Ceny odevov a obuvi sa oproti septembru zvýšili o 2,6 percenta. Ceny ostatných tovarov vzrástli o 2 percentá, pričom motorové palivá, ktoré sa zahŕňajú do tohto segmentu, zdraželi o 3,9 percenta. Stúpli aj ceny alkoholických nápojov a tabaku (0,3 %), služieb (0,1 %) a elektriny, plynu a iných palív (0,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy