Miliardár Branson: Čo mi dal tenis v biznise

, CNBC Foto: SITA/AP

Richard Branson sníval o hraní na centrálnom dvorci vo Wimbledone už ako dieťa. Zatiaľ čo jeho tenisové ašpirácie sa nevyvíjali potrebným smerom, obrovský úspech dosiahol inde. Vo svete biznisu.

Branson predčasne ukončil svoju školskú dochádzku keď mal 16 rokov pustil sa do podnikania. Dnes už dohliada na stovky firiem a nazhromaždil majetok vo výške približne 5 miliárd dolárov. .

Za časť tohto úspechu môže tenis. Šport, ktorému aj ako podnikateľ zostal verný. Zakladateľ Virgin Group to popísal vo  svojom príspevku na LinkedIn: "Prečo sú zo športovcov skvelí podnikatelia."

"Veľa vecí som sa naučil prostredníctvom športu, ktoré sa premietli aj do ďalších aspektov môjho života. Rozhodne som zistil, že zručnosti nadobudnuté v tenise boli prospešné aj pre moju obchodnú kariéru," píše Branson, ktorý raz ročne usporadúva exkluzívny tenisový turnaj na svojom súkromnom ostrove.

Miliardár môže mať pravdu. Štúdie ukázali, že šport v ranom detstve je v korelácii s väčším úspechom v podnikaní, pretože športové preteky vás naučia disciplíne, tímovej spolupráci a získate aj vodcovské schopnosti. "Jednou z kľúčových lekcií, akú som dostal a platí aj mimo kurtov, je, že musíte posudzovať každú vec osobitne," napísal Branson. Myslí tým to, že je dôležité, aby ste sa pohli od svojho posledného omylu a sústredili sa na ďalší bod, alebo v obchode na ďalšiu výzvu.

"Tenis, rovnako ako podnikanie, je taký dynamický, že ak zostanete zaseknutí v minulosti len na niekoľko minút, príležitosť sa rozplynie a moment sa vytratí," vysvetlil Branson. "Musíte sa dostať do správneho rozpoloženia, aby ste mohol podávať čo najlepší výkon, a musíte dokázať okamžite nechať prekážku za sebou. V konečnom dôsledku odhodlanie v pretekoch nejakej disciplíny, ako profesionálny športovec, nie je až tak vzdialené tomu, čo robíte ako podnikateľ."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy