V. Remišová: Zisk štátu z hazardu je v porovnaní s vkladmi minimálny

Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v rokovaniach o novele zákona o hazardných hrách, ktorú pripravilo Ministerstvo financií (MF) SR. Podľa opozičnej poslankyne Veroniky Remišovej (OĽaNO- NOVA) náklady spojené s hazardom prevyšujú akúkoľvek prospešnosť pre štát aj pre občanov. Uviedla to na úvod 3. rokovacieho dňa 10. schôdze NR SR.
Hráčstvo je podľa nej spojené s užívaním alkoholu, drog, u hráčov dochádza častejšie k rozvodom, čo má negatívny sociálny dosah. Pripomenula, že ľudia sú schopní počas jedného večera prehrať niekoľko tisíc eur, a to následne vedie k neschopnosti splácať dlhy. „Rastie počet videohier. V roku 2011 predstavovali vklady 750 miliónov do videohier a v roku 2015 to bolo 1,4 miliardy eur. V roku 2015 štát z 1,5 miliardy eur mal 74 miliónov eur a obce 14 miliónov eur,“ vyčíslila Remišová s tým, že zisk štátu v porovnaní s vkladmi občanov je minimálny. Ocenila však vytvorenie registra hráčov, ktorí sú v hmotnej núdzi. Zároveň apelovala na ministerstvo, aby sa upravili ustanovenia v zákone týkajúce sa petície občanov za prevádzkovanie hazardu v obci alebo v meste.
Cieľom novely zákona je podľa MF SR ochrana spotrebiteľa, ktorá má byť založená najmä na prevencii a požiadavkách založených na zodpovednom hraní. „Základom navrhovaného systému prevencie bude vytvorenie registra fyzických osôb, ako informačného systému verejnej správy, do ktorého sa evidujú fyzické osoby, ktoré poberajú pomoc v hmotnej núdzi,“ uviedlo ministerstvo. Do tohto registra sa majú tiež evidovať ľudia, ktorí sami požiadali o vylúčenie, alebo ktorým bola diagnostikovaná choroba patologického hráčstva. Evidované osoby budú mať zamedzený prístup k hazardným hrám počas obdobia, ktoré bude špecifikované v zákone.
Významná časť úprav v novele zákona sa týka aj oblasti výkonu dozoru. „Navrhuje sa posilnenie kompetencií dozoru, pričom sa zvyšuje úloha Finančného riaditeľstva SR a navrhuje sa zapojenie colných úradov ako novej zložky orgánov dozoru,“ priblížilo MF SR.
Zmeny majú nastať aj v systéme výpočtu odvodov do rozpočtu obce z prevádzkovania videohier a technických zariadení, obsluhovaných priamo hráčmi. To by malo podľa rezortu financií napomôcť k spravodlivejšiemu prerozdeleniu odvodov tak, aby každá obec, na území ktorej sa budú uvedené zariadenia prevádzkovať, dostala príslušný podiel z odvodu podľa počtu dní, počas ktorých sa tieto zariadenia v danej obci prevádzkovali. „Návrh zákona sa zaoberá aj úpravou vybraných sadzieb odvodov, ktorá reaguje na vývoj vybraných ukazovateľov v oblasti hazardných hier, úpravou finančnej zábezpeky a prehodnotením sankcií, najmä adekvátnosť výšky pokút v závislosti od porušení príslušných ustanovení zákona,“ dodalo MF SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy