K zmierneniu deflácie v septembri prispel menší pokles cien v doprave

Po rekordnej deflácii v júli, aj august a september 2016 priniesli zjemnenie poklesu spotrebiteľských cien v SR. K zmierneniu deflácie v septembri 2016 prispel menší pokles cien v doprave ako v predchádzajúcich mesiacoch. Uviedla to v komentári k septembrovým spotrebiteľským cenám analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.
„Oproti augustu 2016 sa spotrebiteľské ceny v septembri tohto roku zvýšili o 0,1 %, hlavne pre nárast cien v odboroch vzdelávania a dopravy,“ spresnila.
Aj keď september podľa Muchovej priniesol dobré správy o zjemnení deflácie, návrat inflácie do pozitívnych hodnôt ešte potrvá. „Očakávame len postupné zmierňovanie deflácie v najbližších mesiacoch, pričom ku koncu roka by sa inflácia mohla nachádzať v okolí nuly. Celkový priemer spotrebiteľskej inflácie v tomto roku očakávame na negatívnej úrovni 0,6 %, čo by predstavovalo mierne prehĺbenie deflácie oproti vlaňajšku,“ dodala analytička Slovenskej sporiteľne.
„Súčasnú úroveň, ale najmä štruktúru deflácie stále nepovažujeme pre ekonomiku za škodlivú. Hoci sa Slovensko nachádza v deflácii už viac ako 2,5 roka, miera deflácie je stále relatívne mierna, ťahaná výlučne ponukovými faktormi. Takáto forma deflácie ekonomike v zásade neškodí, práve naopak, spotrebu domácností podporuje, keď klesajúce ceny energií a potravín zvyšujú disponibilné zdroje domácností na ostatné výdavky,“ priblížil analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.
Naďalej podľa neho však platí, že v ekonomike neexistuje žiaden silnejší inflačný ťahúň a tento stav by mal pretrvávať aj počas väčšiny druhej polovice tohto roka. „Priaznivejší bázicky efekt, najmä v cenách pohonných látok, však bude predsa len postupne tlačiť medziročnú defláciu smerom k nule. Návratu do plusu by sme sa mohli konečne dočkať na prelome rokov, pravdepodobne v januári, keď vyprchá efekt lacnej ropy,“ doplnil Koršňák.
Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že spotrebiteľské ceny sa v septembri 2016 medziročne v úhrne znížili o 0,5 %. V septembri 2016 v porovnaní s augustom tohto roku sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy