Tri stovky miliónov eur: Reťazec reštaurácií Nordsee je na predaj

, ČTK Foto: nordsee

Podľa zatiaľ neoficiálnych informácií sa schyľuje k predaju nemeckého reťazca rybích reštaurácií Nordsee. Podľa analytikov sa hodnota firmy pohybuje na desaťnásobku jej základného zisku. Nordsee vlani vykázala prevádzkový zisk 30 miliónov eur. Agentúre Reuters to oznámili informované zdroje.

Nemeckí podnikatelia Heiner Kamps a Theo Müller, ktorí sú majiteľmi siete, poverili zorganizovaním predaja investičnú banku GCA Altium a možní záujemcovia už dostali prvé informačné balíky, oznámili informované osoby.

Tržba Nordsee vlani dosiahla 350 miliónov eur a prevádzkový zisk 30 miliónov eur. Hodnota nadnárodných reťazcov reštaurácií rýchleho stravovania sa podľa Reuters pohybuje okolo 12 až 13 násobku ich základného zisku, u Nordsee to podľa analytikov bude skôr len desaťnásobok.

Majitelia Nordsee ani CGA Altium správu nekomentovali. Reťazec by mal pritiahnuť pozornosť fondov súkromného kapitálu, prípade konkurentov v odbore rýchleho stravovania.

Nordsee od roku 1997 vlastnila investičná skupina Apax a tá ho v roku 2005 predala Heiner Kamps. Ten v nej neskôr predal podiel Theu Müllerovi, vlastníkovi známeho producenta mliečnych výrobkov Müller.

Nordsee bola založená pred 120 rokmi ako rybárska firma v Brémach, čoskoro sa začala rýchlo rozrastať a prenikať do maloobchodu. Prvú rýchloobslužnú jedáleň otvorila v roku 1965 a dnes prevádzkuje 373 reštaurácií. V Bratislave má firma štyri pobočky. 

Súvisiace články

Aktuálne správy