Medziročná inflácia v Nemecku v septembri posilnila

V porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška boli septembrové spotrebiteľské ceny v krajine vyššie o 0,7 %. Medziročná inflácia tak bola najsilnejšia od mája 2015.

Celková hladina spotrebiteľských cien v Nemecku v septembri oproti rovnakému mesiacu vlaňajška stúpla o 0,7 percenta po tom, ako v júli a auguste medziročne posilnila zhodne o 0,4 percenta. Medziročná inflácia na úrovni 0,7 percenta bola v krajine naposledy v máji 2015. Medzimesačne sa nemecké spotrebiteľské ceny v septembri zvýšili iba mierne, a to o 0,1 percenta. Informoval o tom vo štvrtok na svojej internetovej stránke nemecký štatistický úrad Destatis.

Ceny energií, ktoré boli v septembri v Nemecku medziročne nižšie o 3,6 percenta, tlačili celkové ceny nadol. V porovnaní s predošlými dvoma mesiacmi sa však medziročný pokles cien energií trochu zmiernil. V júli boli oproti rovnakému mesiacu vlaňajška nižšie o 7 percent a v auguste o 5,9 percenta. Bez zahrnutia cien energií by bola septembrová medziročná nemecká inflácia na úrovni 1,2 percenta. Ceny potravín minulý mesiac oproti septembru 2015 stúpli o 0,4 percenta a ceny služieb sa zvýšili o 1,3 percenta.

V porovnaní s augustom 2016 sa septembrové nemecké spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,1 percenta. Výrazne klesli ceny dovoleniek, a to o 12 percent. Domáce dovolenky zlacneli o 6,3 percenta a ceny pobytov v zahraničí klesli o 12,4 percenta. Medzimesačne o 1,9 percenta zlacneli letenky. Oproti augustu však zdraželi odevy (6,6 %) a obuv (7,5 %). Ceny energií sa medzimesačne zvýšili o 0,7 percenta a mierne zdraželi aj potraviny, a to o 0,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy