Francúzske spotrebiteľské ceny v septembri klesli

V porovnaní s augustom sa septembrové spotrebiteľské ceny v krajine znížili o 0,2 %.

Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v septembri medzimesačne oslabili o 0,2 percenta po augustovom posilnení o 0,3 percenta. V porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška sa spotrebiteľské ceny v krajine zvýšili o 0,4 percenta po augustovom medziročnom posilnení o 0,2 percenta. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke francúzsky štatistický úrad INSEE.

Rovnako ako každý rok po skončení letných prázdnin sa v septembri medzimesačne znížili ceny služieb, a to o 1,1 percenta. Tento pokles však bol menej výrazný ako vlani, kedy ceny služieb vo Francúzsku v septembri medzimesačne klesli o 1,6 percenta. Minulý mesiac v krajine oslabili najmä ceny služieb súvisiacich s turizmom. Letenky zlacneli o 18,2 percenta a ubytovacie služby tiež o 18,2 percenta. Medzimesačne však vzrástli ceny telekomunikačných služieb, ktoré posilnili o 0,8 percenta.

Ceny potravín vo Francúzsku v septembri oproti augustu klesli o 0,5 percenta. Zlacneli najmä čerstvé potraviny, a to o 2,5 percenta. Po dvoch mesiacoch poklesu však medzimesačne o 0,8 percenta stúpli ceny energií. Po dvoch mesiacoch oslabovania vzrástli aj ceny nových motorových vozidiel, a to o 0,5 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy