Dohoda podpísaná: Mercedes v Poľsku otvorí továreň, prácu si nájde niekoľko tisíc ľudí

, radioZet Foto: SITA/AP

Asi pol miliardy eur chce Mercedes investovať do továrne na výrobu motorov v Jawori, neďaleko Vroclavi. Podpredseda poľskej vlády a minister financií a rozvoja Mateusz Morawiecki už podpísal dohodu s Daimlerom.

V zmluve sa uvádza, že stavebné práce by sa mali začať na budúci rok. Výroba by sa mala spustiť do troch rokov. V Jaworskej továrni bude Mercedes vyrábať štvorvalce pre osobné automobily. Ročne predpokladá produkciu stovky tisíc motorov, ktoré spĺňajú európske emisné normy testované v reálnych podmienkach jazdy, a nie v laboratóriu.

Minulý týždeň Morawiecki oznámil, že rokovania o výstavbe továrne sú v záverečnej fáze. „Pred zladením určitých parametrov a skutočnosti, že atrament ešte nestačil uschnúť na podpísanej zmluve, nemôžem povedať, že je obchod uzavretý. Rokovania sú však rozhodne v záverečnej fáze,“ povedal minister rozvoja.

Po čínskom Pekingu bude Jawor druhá továreň na výrobu motorov, za hranicami Nemecka.

Poliaci tvrdia, že dohoda s Daimlerom upevní väzby s Nemeckom, ktoré je pre Poľsko najväčším vývozným partnerom. "Dúfam, že táto investícia bude katalyzátorom pre ďalšie projekty, čo podporí inovatívnosť a konkurencieschopnosť poľskej ekonomiky," uviedol pred časom Morawiecki.

Súvisiace články

Aktuálne správy