Dve meny ako rukojemníci politických špekulácií

, patria Foto: TASR/AP

Čo má spoločné britská libra a mexické peso? Obe meny majú politický problém, ktorý ich pri slabších fundamentoch tlačí do kúta. V prvom prípade je to Brexit a v druhom Donald Trump.

O britskej libre a Brexite toho bolo napísané viac než dosť, jej prudké výkyvy len dokazujú, ako jej kurz ovplyvňuje politika. Najnovšie stačilo len pár náznakov, že britská premiérka Mayová by mohla zmierniť svoj tvrdý postoj v prípade Brexitu, resp . chce si ho údajne nechať posvätiť parlamentom, a hneď libra poskočila o 1,5 % vyššie.

Ak sa britská libra ocitla v pozícii inštrumentu, ktorý je na globálnych trhoch využívaný k špekuláciám okolo Brexitu, potom sa mexické peso sa stalo "proxy" nástrojom k stávkam finančných špekulantov na to, či sa prezidentom USA stane kontroverzný republikánsky kandidát Donald Trump.

Mexické peso pritom bolo trhmi zvolené za "faktor strachu z Trumpa" nielen kvôli jeho plánu na "slávny" múr, ktorú chce postaviť na mexicko-americkej hranici, ale aj preto, že Mexiko je pre USA dôležitým obchodným partnerom, s ktorým má druhý najväčší obchodný deficit. A práve "nevýhodný" medzinárodný obchod, a s ním zviazané dohody, je pre Trumpa tŕň v oku.Volatilita libry, aj mexického pesa, je nadpriemerne vysoká. Pričom v ostatných dňoch aj naďalej rastie. 

Atraktivitu oboch mien k trhovým špekuláciám možno vysvetliť aj tým, že na týchto trhoch sa nijako neangažujú kľúčové centrálne banky, ktoré svojimi nákupmi aktív sťahujú volatilitu z dlhopisových či akciových trhov, pričom devízové trhy zostávajú v réžii trhových síl.

Krátkodobo špekulujúce subjekty na čele s hedžovými fondmi si politické problémy britskej a mexickej meny môžu v pokoji užiť, bez toho, aby sa museli obávať, čo na to povie niekto z Fedu, alebo Bank of Japan. Istým rizikom potom samozrejme je, že na oslabujúcu libru sa nevydrží dívať Bank of England a niečo na jej obranu utrúsi. Ale od tohto okamihu sme zrejme ešte ďaleko…

 

Súvisiace články

Aktuálne správy