Spotrebiteľské ceny v Maďarsku v septembri vzrástli

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku v septembri ožili a vzrástli, prvýkrát po piatich mesiacoch poklesu, ale menej, ako analytici odhadovali. Vyplýva to z najnovších údajov maďarského štatistického úradu, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa štatistík sa index spotrebiteľských cien v susednej krajine v septembri zvýšil medziročne o 0,6 %. Ekonómovia však očakávali, že stúpne o 0,7 % po augustovom poklese o 0,1 %.
Ceny potravín v Maďarsku v septembri medziročne vzrástli o 0,8 %, náklady na služby stúpli o 1,3 % a ceny energií stagnovali.
Aj v medzimesačnom porovnaní sa maďarské spotrebiteľské ceny v septembri zvýšili, a to o 0,2 % po 0,4-% znížení v auguste. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi ekonómov.
Jadrový index spotrebiteľských cien, bez nestálych cien potravín a energií, v septembri medziročne vzrástol o 1,4 % a medzimesačne o 0,2 %.
Harmonizovaná miera inflácie, ktorá sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Maďarska v septembri medziročne zvýšila o 0,7 % a medzimesačne o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy