Tohtoročná Nobelova cenu za ekonómiu: Ako sa môžu aktéri s rozdielnymi záujmami dohodnúť na vzájomne prospešnom riešení

, ČTK Foto: SITA/AP

Britsko-americký ekonóm Oliver Hart a Fín pôsobiacu v USA Bengt Holmström dostali ocenenie za svoj príspevok k teórii kontraktu, ktorá skúma spôsoby, ktorými ekonomickí aktéri uzatvárajú zmluvy. Oznámila dnes Kráľovská švédska akadémia vied.

Hart (68) je profesorom ekonómie na Harvardovej univerzite. Holmström (67), ktorý je pôvodom príslušník švédskej menšiny vo Fínsku, pôsobí ako profesor ekonómie a manažmentu na Massachusettskom technologickom inštitúte.

"Ich práca pokladá intelektuálne základy pre tvorbu politiky a inštitúcií v celom rade oblastí, od zákonov o bankrote po politické zriadenie," uviedla akadémia. Obaja ekonómovia podľa jej oznámení vytvorili nové teoretické nástroje, ktoré slúžia lepšiemu pochopeniu kontraktov v ekonomike a v živote a umožňujú vyhnúť sa nástrahám v konkrétnych podobách zmlúv.

Moderná ekonomika je založená na nespočetnom množstve kontraktov, medzi ktoré patria napríklad zmluvné vzťahy medzi akcionármi a manažérmi firmy, medzi poisťovňou a klientom alebo medzi štátnymi subjektmi a ich dodávateľmi, uvádza akadémia. Oba tohtoroční laureáti rozpracovali všeobecné rámce pre analýzu radu rôznych problémov v zmluvných vzťahoch.

Holmström od 70. rokov zásadne prispel k poznaniu problému zastupovaného a zástupcu, a tým napríklad ukázal, ako zviazať plat šéfa firmy s jej výsledkami, Hart zasa od 80. rokov rozpracoval teóriu neúplných kontraktov, kedy nie je možné, aby zmluva pamätala na každú eventualitu, takže je nutné optimálne stanoviť práva na kontrolu. Jeho práca pomohla lepšie pochopiť, kedy by mali verejné služby a inštitúcie ako školy alebo väznice byť v súkromných a kedy vo verejných rukách, alebo ktoré typy firiem a za akých podmienok by sa mali zlúčiť.

"Zobudil som sa o 04.40 a hovoril som si, či nie je veľmi neskoro, aby to bolo tento rok. A potom zazvonil telefón," povedal Hart. Dodal, že v prvej reakcii objal manželku, vzbudil mladšieho syna a vzápätí gratuloval svojmu kolegovi.

Dvojica ocenených si medzi seba rozdelia osem miliónov švédskych korún.

"Tohtoroční držitelia Nobelovej ceny za ekonómiu nie sú prekvapením. V každoročných tipoch na víťaza sa objavujú opakovane už niekoľko rokov," komentoval výsledok ekonóm spoločnosti Roklen Lukáš Kovanda. "Oliver Hart sa podieľal na článku, ktorý v roku 2008 vyšiel vo Wall Street Journal. Hart vtedy, v čase vrcholiacej finančnej krízy, v duchu teórie kontraktu varoval pred priamymi sanáciami veľkých finančných inštitúcií typu poisťovne AIG. Čisto akademickým bádateľom nie je ani Bengt Holmström, ktorý do verejného života zasahoval napríklad z pozície člena správnej rady spoločnosti Nokia," dodal Kovanda.

Podľa nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu z roku 2008 Paula Krugmana si Hart s Holmströmem ocenenie "evidentne zaslúžia". "Moja prvá myšlienka bola: Vari ju ešte nedostali?" Zavtipkoval Krugman na Twitteri.


– narodil sa 18. apríla 1949 v Helsinkách
– patrí ku švédsky hovoriacej menšine vo Fínsku, v súčasnosti žije v americkom Bostone
– vyštudoval matematiku a fyziku na Helsinskej univerzite a operačný výskum na americkej Stanfordskej univerzite
– v minulosti pôsobil na Severozápadnej univerzite, ktorá sa nachádza v Evanstone v americkom štáte Illinois a na prestížnej americkej univerzite v Yale, kde bol profesorom ekonómie a manažmentu
– je členom rady významných inštitúcií, okrem iného Americkej akadémie umení a vied, Kráľovskej švédskej akadémie vied a Ekonometrické spoločnosti, ktorej bol v roku 2011 prezidentom
– v rokoch 1999 až 2012 bol členom predstavenstva fínskeho výrobcu telekomunikačných zariadení Nokie
– je ženatý, má jedného syna


– narodil sa 9. októbra 1948 v Londýne, teraz má americké občianstvo
– je profesorom ekonómie na Harvardovej univerzite, kde pôsobí od roku 1993
– vo svojej práci sa zameriava na teóriu firiem a kontraktov, za čo dostal Nobelovu cenu, korporátne financie, riadenie firiem a na právne aspekty v ekonomike
– v  minulosti bol vládnym expertom v niekoľkých súdnych sporoch, ktoré viedli Spojené štáty s rôznymi korporáciami
– vyštudoval matematiku na Kráľovskej koľaji v Cambridgi, ekonómiu na univerzite vo Warwicku a doktorát z ekonómie obdržal na Princetonskej univerzity, kde stretol svoju ženu Ritu, s ktorou majú dvoch synov
– po štúdiách pracoval ako pedagóg a vedecký pracovník napríklad na jednej z koľají v Cambridgi alebo na nemenej slávnej Londýnska ekonomickej škola (LSE)
– v roku 1984 sa vrátil do USA a vyučoval na Massachusettskom technologickom inštitúte (MIT) a teraz pôsobí na Harvarde
– je prezidentom Amerického inštitútu pre právo a ekonómiu
– je členom niekoľkých akadémií vied, napísal niekoľko kníh a článkov
– jeho otcom bol slávny vedec a lekár Philip Hart, ktorý sa preslávil výskumom tuberkulózy a ktorý zomrel v roku 2006 vo veku 106 rokov.

Cena za ekonómiu nepatrí medzi pôvodné ceny určené vynálezcom dynamitu Alfredom Nobelom v jeho závete z roku 1895. Udeľuje ju až od roku 1968 na Nobelovu pamiatku švédska centrálna banka.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy