Železnice chcú nakúpiť elektrinu a zemný plyn za 21 mil. eur

Železnice Slovenskej republiky plánujú za dvanásť mesiacov v rámci združenej dodávky energií nakúpiť 113 221 megawatthodín elektriny a 82 tisíc megawatthodín zemného plynu.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) predpokladajú zaplatiť za združenú dodávku energií (elektriny a zemného plynu) za dvanásť mesiacov predbežne 21 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (25,2 mil. eur vrátane dane). Ako vyplýva z vyhlásenej verejnej súťaže, súčasťou zákazky je okrem dodávky elektriny a zemného plynu, vrátane prenesenia zodpovednosti za odchýlku, zabezpečenie distribúcie a súvisiacich služieb. Predpokladané množstvo odberu elektriny za uvedené obdobie je 113 221 megawatthodín (MWh) a zemného plynu 82 tisíc MWh.

Lehota na predkladanie ponúk je 11. novembra, plánované je použitie elektronickej aukcie. Železničiari na základe výsledku verejného obstarávania uzavrú rámcovú dohodu s jediným uchádzačom. Požadovaný celkový obrat uchádzačov za posledné tri hospodárske roky musí byť minimálne 40 mil. eur. „Vzhľadom na predpokladanú hodnotu zákazky je potrebné preukázať, že uchádzač je spôsobilý a ekonomicky stabilný partner, ktorý je schopný bezproblémovo dodať predmet zákazky,“ odôvodnili železnice požiadavku na celkovú výšku obratu za tri roky.

Uchádzači zároveň musia predložiť zoznamy poskytnutých dodávok elektriny a zemného plynu za posledné tri roky od vyhlásenia verejného obstarávania s uvedením cien, lehôt dodania a odberateľov. Podmienkou sú realizované dodávky minimálne 60 tisíc MWh elektriny v uvedenom období najmenej dvom firemným odberateľom, nie domácnostiam (každému v objeme najmenej 20 tisíc MWh ročne), ako aj 30 tisíc MWh zemného plynu tiež aspoň dvom firmám (každej v objeme minimálne 10 tisíc MWh ročne).

Železnice Slovenskej republiky vznikli 1. januára 1993 a v Obchodnom registri SR sú zapísané od 31. decembra 1993 ako nástupca štátneho podniku. Na základe transformácie a reštrukturalizácie sa od 1. januára 2002 od ŽSR oddelila osobná a nákladná doprava. Podnik má základné imanie 800,17 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy