Kolumbárium na prievidzskom hlavnom cintoríne bude hotové do konca tohto roka

S prácami na druhej etape výstavby kolumbária na cintoríne na Mariánskej ulici v Prievidzi začal ich zhotoviteľ v tomto období. Osadením urnových schránok, výstavbou chodníkov a ďalších súvisiacich prác v hodnote viac ako 233.000 eur dokončí urnový háj, s výstavbou ktorého začal ešte vlani. Informoval hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.
„V rámci sektora K bude zhotovených 984 urnových schránok v piatich urnových stenách. Vznikne aj možnosť osadenia 210 kusov epitafných dosiek na pietnej stene. Súčasťou diela je aj vybudovanie chodníkov, rozvodov vody a osvetlenia,“ konkretizoval Ďureje.
S objednávaním materiálu na dostavbu kolumbária začal dodávateľ Stavis Prievidza, spol. s r.o., so sídlom v Prievidzi koncom septembra. Dodanie materiálu trvá približne tri mesiace.
Dodatok k zmluve o dielo na dokončenie stavby podpísala radnica po zabezpečení finančných prostriedkov v rozpočte ešte v máji tohto roka. Firma by mala kolumbárium dobudovať najneskôr do 15. decembra.
Cena za druhú etapu diela predstavuje 233.778,04 eura vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH), prvá etapa v hodnote 152.520,65 eura zahŕňala vybudovanie urnovej steny bez kamenného obkladu, spevnených plôch a časť sadových úprav.
Koncepcia urbanistického a architektonického riešenia kolumbária, teda urnového hája, je založená na idei piatich vejárovitých urnových stien. Prírodnú podstatu rozšírenej časti má umocňovať chodník dláždený žulovými kockami, kompozícia urnových stien z pohľadového betónu a prírodného kameňa. Chodník na vstupe do hája bude pretínať symbolicky „Urnová brána“ a ďalej rovnomerne vejárovite rozmiestnené urnové steny, situované kolmo na chodník symbolizujúci cestu životom. Autorom návrhu a projektovej dokumentácie je architekt Gabriel Szalay.

Súvisiace články

Aktuálne správy