Prezidentská debata v USA: Ten, čo niečo skrýva a tá, čo nemá na prezidentovanie výdrž

, ČTK;patria Foto: SITA/AP

Prvú ostro sledovanú debatu prezidentských kandidátov v USA máme za sebou. Kto bol podľa trhov víťaz?

Podľa reakcie mexického pesa, ktoré po debate posilnilo o 2 %, to vyzerá na Hillary Clintonovú. Ale konkrétne odporúčania pre hospodársku politiku budúcej americkej vlády sme sa úst kandidátov nedočkali. Donald Trump sa síce niekoľkokrát oprel o údajne nevýhodné medzinárodné obchodné dohody, ktoré vyjednali predchádzajúce americké vlády a teraz dojednáva Obamova administratíva, ale to bolo asi tak všetko. Výraznejší stret s veľkými ekonomickými otázkami už v debate nenastal. Donald Trump sa síce ešte zľahka obtrel o spolitizovaný Fed a stačil rýchlo vyrieknuť svoj báječný plán na tvorbu nových pracovných miest v podobe zníženia korporátnej dane pre malých a stredných podnikateľov z 35 % na 15 %, ale viac z hospodárskej oblasti už neodznelo. Za podstatnejšie sa považovali emaily Clintonovej, Trumpove dane a to, kto má väčšiu vytrvalosť a temperament vládnuť ekonomicky a hlavne vojensky najsilnejšej krajine sveta.

Prvá priama debata bola od samého začiatku konfrontačná. Clintonová Trumpa obvinila, že nechce zverejniť svoje daňové priznanie, pretože "niečo skrýva", a že vypustil do sveta "rasistickú lož" o prezidentovi Barackovi Obamovi.

Newyorský podnikateľ poukazoval na svoje praktické skúsenosti zo sveta obchodu a Clintonovú označil za typickú političku. Na funkciu hlavy štátu podľa neho nemá dostatočnú výdrž.

Duel na pôde Hofstraovej univerzity na Long Islande v štáte New York trval 90 minút. Clintonová podľa niektorých médií pôsobila uvoľnene a pozitívne, zatiaľ čo Trump bol často v defenzíve.

V bloku venovanom ekonomike Clintonová povedala, že treba viac urobiť predovšetkým pre strednú triedu. Na adresu svojho súpera uviedla, že mal šťastie, keď mu jeho bohatý otec kedysi poskytol vysoký úver. Trump je podľa nej presvedčený, že "čím viac pomôžete bohatým, tým lepšie sa budeme mať my všetci". Dodala, že s tým nesúhlasí, a ako protiklad uviedla svojho otca, ktorý mal len malý podnik.

Trump kontroval, že otec mu v 70. rokoch požičal "malú čiastku", ktorú on rozmnožil. V pokračujúcej diskusii okolo dohody známej ako Transpacifické partnerstva (TPP) Clintonová o Trumpovi vyhlásila, že "žije vo svojej vlastnej realite". Podnikateľ zase prepieral predovšetkým Čínu a Mexiko, ktoré podľa neho berú USA pracovné miesta. "NAFTA (Severoamerická zóna voľného obchodu) je tá najhoršia dohoda, aká bola kedy podpísaná," uviedol Trump.

Súvisiace články

Aktuálne správy