Kenneth Rogoff: Čína je na tom horšie, než priznáva

, BBC;ČTK Foto: SITA/AP

Najväčšou hrozbou pre svetovú ekonomiku je riziko prudkého útlmu v Číne. V rozhovore pre BBC to povedal bývalý hlavný ekonóm Medzinárodného menového fondu Kenneth Rogoff.

Čínska ekonomika podľa neho spomaľuje výraznejšie, než sa ukazuje v oficiálnych údajoch, a v prípade jedného z motorov svetovej ekonomiky nemožno vylúčiť ani kolaps  v podobe "tvrdého pristátia". "Čína prechádza veľkou politickou revolúciou. Myslím, že táto ekonomika spomaľuje omnoho viac, než ukazujú oficiálne čísla,"povedal Rogoff.

Za znepokojujúci označil najmä problém rozsiahlych dlhov z úverov, ktoré boli až doteraz motorom rastu druhej najväčšej ekonomiky sveta.

Banka pre medzinárodné vyrovnanie platieb pred týždňom uviedla, že nadmerný rast úverov v Číne signalizuje rastúce riziko bankovej krízy v krajine. Pomer dlhu k hrubému domácemu produktu Číny prekročil v prvom štvrťroku 30 percent a je zďaleka najvyšší medzi významnými svetovými ekonomikami. "Každý hovorí, že Čína je iná, že štát tam vlastní všetko, čo potrebuje na kontrolu ekonomiky," povedal Rogoff, ktorý bol ekonómom MMF na začiatku tisícročia a dnes je profesorom ekonómie na Harvardovej univerzite. "Platí to ale len do určitej miery. Už teraz tam zažívajú dosť tvrdé pristátie a mám obavy, že Čína bude stále väčším problémom," dodal.

Podľa Rogoffa zatiaľ svetová ekonomika nemá za Čínu náhradu. "Raz by sa jej mohla stať India, tá ale zatiaľ čo do veľkosti zaostáva," povedal ekonóm.

Okrem Číny je podľa Rogoffa veľkou neistotou pre svetovú ekonomiku výsledok prezidentských volieb v USA. Rogoff je nervóznejší z možného víťazstva republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa, "len preto, že sa nevie, čo by nasledovalo". Veľmi sa mu ale nepáči protekcionistická obchodná politika oboch kandidátov.

Vplyvy vystúpenia Británie z Európskej únie na ekonomiku nie sú podľa Rogoffa jasné. Zatiaľ totiž nie je známy obchodný model, na ktorom sa obe strany dohodnú, ani sa nevie, ako sa európskej  ekonomike v čase takzvaného Brexitu bude dariť. 

Súvisiace články

Aktuálne správy