Dlhopisy tvorili 99,6 % augustových obchodov na burze

Obchody s dlhovými cennými papiermi na Burze cenných papierov v Bratislave (BCPB) dosiahli v auguste takmer 266 mil. eur.

V dominancii obchodov s dlhovými cennými papiermi na bratislavskej burze sa ani v auguste nič nezmenilo. V ôsmom mesiaci totiž obchody s dlhopismi dosiahli 265,6 mil. eur, čo predstavovalo až 99,6 % celkového objemu obchodov na Burze cenných papierov v Bratislave (BCPB). Celkovo sa pritom v Bratislave v auguste prevádzali dlhopisy v 349 transakciách, v ktorých sa previedlo 194,8 mil. kusov cenných papierov.

V porovnaní s júlom to predstavovalo pokles počtu transakcií o 45 %, pokles počtu zobchodovaných cenných papierov o 43,9 % a pokles dosiahnutého finančného objemu o 35,8 %. Na medziročnej báze sa zaznamenal rast počtu transakcií s dlhopismi o 27,8 % pri poklese počtu zobchodovaných cenných papierov o 49,3 % a poklese dosiahnutého finančného objemu o 42,2 %. Rovnako ako v minulých mesiacoch, aj v auguste mali v obchodovaní s dlhopismi prevahu priame obchody s finančným objemom vo výške 246,1 mil. eur, nad kurzotvornými obchodmi s objemom 19,5 mil. eur.

Trhová kapitalizácia dlhopisov k poslednému obchodnému dňu augusta dosiahla hodnotu 41,84 mld. eur, čo predstavovalo 0,14-percentný medzimesačný pokles. Trhová kapitalizácia emisií dlhopisov umiestnených na trhu kótovaných cenných papierov od konca predchádzajúceho mesiaca stagnovala na úrovni 37,638 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy