Rast ekonomiky Japonska bol v 2. kvartáli rýchlejší, než sa čakalo

Ekonomika Japonska vzrástla v období od apríla do konca júna výraznejšie, než sa pôvodne uvádzalo. Oznámila to dnes japonská vláda, podľa ktorej sa pod lepšie výsledky za 2. štvrťrok podpísala najmä vyššia súkromná spotreba, než uvádzal prvý odhad. V porovnaní s 1. štvrťrokom však rast japonskej ekonomiky stále znamená oslabenie. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Podľa vlády hrubý domáci produkt (HDP) Japonska vzrástol v období apríl až jún medziročne o 0,7 %, zatiaľ čo pôvodný odhad poukazoval na rast len na úrovni 0,2 %. Za 1. štvrťrok tohto roka však dosiahol rast japonskej ekonomiky 2,1 %.
K zlepšeniu výsledkov oproti pôvodnému odhadu prispel aj fakt, že firemné investície klesli podľa revidovaných údajov v menšej miere, než sa pôvodne uvádzalo, naopak, spotrebiteľské výdavky boli oproti pôvodnému odhadu vyššie.
V medzikvartálnom porovnaní sa HDP Japonska upravený o sezónne vplyvy zvýšil od apríla do konca júna o 0,2 %. Aj v tomto prípade ide o lepší výsledok, nakoľko podľa predbežných odhadov z 15. augusta ekonomika stagnovala.

Súvisiace články

Aktuálne správy