Zostali len spomienky na dobré časy: Popredné investičné banky s najväčším poklesom príjmov od krízy

, FT;ČTK Foto: SITA/AP

Dvanástim najväčším svetovým investičným bankám klesli v prvej polovici tohto roka príjmy o 15 percent na 79 miliárd dolárov. Pokles bol najvyšší od finančnej krízy. Vyplýva to z údajov spoločnosti Coalition, ktoré na svojich internetových stránkach zverejnil denník Financial Times. Výhľad na druhý polrok je pritom relatívne dobrý.

Správa Coaliton sa týka aktivít v oblasti investičného bankovníctva bánk:

Bank of America,
Barclays,
BNP Paribas,
Citigroup,
Credit Suisse,
Deutsche Bank,
Goldman Sachs,
HSBC,
JPMorgan Chase,
Morgan Stanley,
Société Générale,
UBS.

Aktivita v druhom štvrťroku bola o niečo vyššia ako v prvom, kedy súbežne klesli akcie, dlhopisy a komodity a bol nedostatok firemných dohôd. Oživenie v druhom kvartáli však nebolo tak silné, aby odvrátilo celkový polročný pokles príjmov z investičného bankovníctva u týchto finančných ústavov.

Príjmy bánk z obchodovania s akciami a dlhopismi, poradenské činnosti pri fúziách firiem a zvýšenie kapitálu sa znížili najviac od poklesu pri porovnaní prvého polroka rokov 2009 a 2010, kedy sa príjmy prepadli o 25 percent. Najvyššie polročné príjmy dosiahli investičné banky v prvom polroku 2009, a to 140 miliárd dolárov.

Výhľad na druhý polrok tohto roka je relatívne dobrý, pretože vývoj v treťom štvrťroku pokračoval v rovnakom duchu ako v druhom, uviedol šéf výskumu a analýzy firmy Coalition George Kuznetsov. Aj tak ale neočakáva, že by príjmy niektorej z bánk v budúcom roku vzrástli o viac ako päť až šesť percent, pretože na odvetvie investičného bankovníctva budú mať negatívny dopad prísnejšie pravidlá týkajúce sa kapitálu a prijímanie rizík.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy