O čo sa zaujímajú firmy z indexu S&P 500: Úrokové sadzby, ceny ropy a hlavne silný dolár

, FactSet Foto: SITA/AP

Výnosy a zisk nie sú to jediné, čo investorov zaujíma. Ak chcú zachytiť aj niečo spomedzi riadkov, musia veľkú pozornosť venovať konferenčným hovorom, počas ktorých manažéri firiem komentujú, čo im hrá do kariet a s čím naopak musia bojovať.

Analytici pred začiatkom výsledkovej sezóny odhadovali, že jednou z hlavných tém, ktorej sa firmy počas konferenčných hovorov budú venovať, bude Brexit. Teraz sa však ukazuje, že za oveľa väčší problém firmy, rovnako ako vlani, považujú silný dolár. Silný dolár spôsobuje problémy firmám, ktorých príjmy pochádzajú z veľkej časti zo zahraničia. Posilňujúci mena totiž znižuje hodnotu ich tržieb prepočítaných na doláre.

Výsledkami za uplynulý štvrťrok sa pochválilo 35 firiem z indexu S&P 500, aj kurzy mien boli jednou z hlavných tém konferenčných hovorov v prípade 21 spoločností.

O Brexite alebo britskom referende sa hovorilo len počas desiatich konferenčných hovorov, ale treba brať do úvahy aj to, že časť firiem reportovala výsledky za svoj posledný finančný štvrťrok ešte pred referendom.

Častejšie ako o Brexite spoločnosti hovoria aj o rizikách spojených s vývojom brazílskej ekonomiky alebo hospodárstva Číny, dôležité sú pre spoločnosti aj úrokové sadzby a ceny ropy a plynu.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy