Buffett opäť potešil charitu, ponúkol ďalších 2,9 miliardy dolárov

, Reuters;ČTK Foto: TASR/AP

Americký miliardár Warren Buffett venoval piatim charitatívnym organizáciám ďalšie akcie svojej spoločnosti Berkshire Hathaway za zhruba 2,86 miliardy USD. Je medzi nimi aj nadácie Billa a Melindy Gatesovcov. Tento krok je súčasťou Buffettovho plánu rozdať takmer celý svoj majetok.

Je to už po jedenásty krát, čo Buffett rozdával časť svojho majetku piatim charitám. Od roku 2006 charitatívne organizácie získali viac ako 24,3 miliardy USD. Najnovšie získali charity 19,62 miliónov akcií, z toho nadácia Gatesovcov, ktorá sa zameriava na zlepšenie vzdelávania a zdravia a zníženie chudoby, dostala 14,96 milióna akcií. Zvyšok akcií získala rodinná nadácia Susan Thompsonovej Buffettovej pomenovanej po Buffettovej prvej manželke a nadácia jeho troch detí.

Osemdesiatpäťročný Buffett stále vlastní približne 18 percent akcií Berkshire Hathaway a kontroluje 31,7 percenta hlasovacích práv. V roku 2006, kedy začal s darcovstvom, jeho podiel vo firme predstavoval 32,3 percenta.

Podľa časopisu Forbes je Buffett tretím najbohatším mužom sveta. Forbes jeho majetok odhadol na 68,4 miliardy USD. Pred ním sú Bill Gates s majetkom 77,6 miliardy USD a španielsky maloobchodný magnát Amancio Ortega s majetkom 74 miliárd USD. Za Buffettom je zakladateľ Amazonu Jeff Bezos s majetkom 64,3 miliardy USD.

Gates, spoluzakladateľ Microsoftu, sa pozná s Buffettom už štvrť storočie a považuje ho za svojho blízkeho priateľa, napísala agentúra Reuters.

Skupina Berkshire Hathaway ovláda viac ako 80 dcérskych spoločností, ktoré podnikajú v rôznych odvetviach, napríklad v maloobchode či poisťovníctva. Vlastní takisto významné podiely v rade známych firiem, ako sú Coca-Cola, IBM a American Express. Buffett si vďaka svojim úspešným investíciám vyslúžil prezývku "veštec z Omahy".

Každý rok sa tiež usporadúva charitatívne podujatie, na ktorej sa dá vydražiť obed s Warrenom Buffettom, výťažok opäť ide na dobročinnosť, nadácii Glide Foundation poskytujúcej sociálne služby chudobným a bezdomovcom v San Franciscu. Tento rok sa obed podaril vydražiť za takmer 3,5 milióna dolárov, suma sa vyrovnala rekordu z roku 2012.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy