Stretnutie s investičnou ikonou: Ako jeden obed dokáže zmeniť celý nasledujúci život

, Yahoo Fin Foto: YT/The Manual of Ideas

Písal sa rok 2008, Guy Spier a jeho kamarát Mohnish Pabrai sa rozhodli, že sa zúčastnia charitatívnej aukcie, kde sa dal vydražiť obed s "Veštcom z Omahy".

Aukcia prebiehala na eBay, víťaz zaplatil 650 100 dolárov. Pre porovnanie, tento rok to bol už 17. ročník, kde sa dal vydražiť obed s Warrenom Buffettom, anonymný záujemca tentoraz zaplatil 3 456 789 dolárov, čím prekonal rekord zalatený v roku 2012. Víťaz tak dostane príležitosť vziať si so sebou až sedem hostí na obed s Buffettom v Smith & Wollensky na Manhattane.

Na prvý pohľad je to bizarná cena za steak, ale v podstate všetky tie peniaze idú na dobrú vec, získa ich charitatívna organizácia zameraná na zmierňovanie chudoby. Všetci tí, ktorí v minulosti vydražili tento nevšedný zážitok, jednomyseľne tvrdia, že to stálo za to.

Hodnotový investor Guy Spier, ktorý v aukcii vyhral v roku 2008, popísal svoje skúsenosti v knihe "Vzdelávanie hodnotového investora." Spier je zakladateľom fondu  Aquamarine, v knihe píše, že stretnutie s Buffettom mal pre neho "život meniaci" vplyv. Nie len na to, ako investovať, ale aj na to, ako žiť. Za všetko ale môže jeho kolega Pabrai, to on presvedčil Spiera, že ako tím, by sa mali do charitatívnej aukcie zapojiť. Mladý manažér fondu, s tretím dieťaťom na ceste, na ponuku prikývol a prispel 250 000 dolármi. Duo nakoniec v aukcii uspelo svojim druhým pokusom, spoločne zaplatili 650 100 dolárov.

Guy Spier
Dňa 25. júna 2008 sa Spier, Pabrai ich manželky a Pabraiove dve dcéry, vybrali na stretnutie s Buffettom do kultového steakhousu. "Bol som veľmi nervózny," cituje Spiera pre Yahoo Finance. "Chcel som sa mu zapáčiť. Vedel som, že tam nie som preto, aby som sa mu páčil, je tam kvôli obedu so mnou. Nespal som tej noci veľa, ani dobre. Prišiel som, ako by to bola nejaká naozaj dôležitá skúška". Buffett okamžite vniesol priateľskú atmosféru. Vyzval skupinu, aby ho pokojne oslovovali "Warren" a dokonca si zažartoval s Pabraiovými dcérami, že je  iba veci, ktoré jedol ešte ako päťročný.

Na stole sa objavili stredne drahé steaky, niečo k tomu a na pitie Coca-Cola, pre Buffetta samozrejme Cherry Coke. Spoločne sme strávili tri hodiny v rozsiahlej konverzácii. V rozhovore nepadali žiadne perly múdrosti, o ktoré by sa Buffett snažil, skôr to boli nuansy, ktoré by si Spier mohol osvojiť.

Spier opisuje, že to nebolo obyčajné stretnutie. "Keď ste v jednej miestnosti s Buffettom, uvedomíte si, že tento muž prekypuje podivuhodnou inteligenciou, neuveriteľnou intenzitou a úžasnou  jednoduchosťou. Len to, že ste mohli byť v jednej miestnosti s Buffettom, bolo samo o sebe veľkým  ponaučením. Myslím, že okolo niektorých ľudí vzduch vibruje odlišne. Cítite tú prirodzenú autoritu, ak ste s nimi v miestnosti."

Mohnish Pabra
Jedno z ponaučení zo stretnutia, ktroé si Speir odniesol, je nustnosť obklopiť sa tými správnymi ľuďmi. Nie je to o tom, aby ste sa snažili byť ako oni, ale učiť sa od nich. Buffett Spierovi a Pabraiovi povedal. "Obklopte sa ľuďmi, ktorí sú lepší ako ste vy, už im nebudete musieť pomáhať, lebo oni vás potiahnu." Ale najväčším ponaučením z ich stretnutia bolo objasnenie významu merania svojho vlastného vnútorného skóre. Je to niečo, čo je v protiklade k "vonkajšiemu skóre", teda potrebe verejného uznania. "Chceli by ste, aby vás radšej považovali za najlepšieho milenca na svete, ale viete, že ste ten najhorší, alebo by ste radšej zvolili to, že vy viete, že ste najlepší milenec na svete, ale vo vernej mienke ste považovaný za najhoršieho? "

Spier to považuje za najväčšiu lekciu, nielen životnú, ale aj investičnú. "Je ťažké preceňovať význam Buffettovej osobnosti . Koniec koncov, koľko z toho sústredenia sa na seba, výstrelkov a morálnych kompromisov, ktoré spôsobili finančnú krízu z rokov 2008-2009, by vôbec neboli, ak by sa hypotekárni makléri, bankári a iní žili prostredníctvom vnútorného skóre? Mne Warren pomohol pochopiť, ako ľudia často ospravedlňujú svoje nesprávne alebo zavádzajúce konanie tým, že upokojujú sami seba, že všetci ostatní to vlastne robia tiež."

Tí, čo mali možnosť stretnúť Buffeta osobne tvrdia, že jedným z určujúcich charakteristík jeho osoby je, že jasne žije a riadi sa svojím vlastným vnútorným skóre. "Nejde len o to, že robí to, čo považuje za správne, ale že robí to, čo je pre neho správne. Ako som videl počas nášho obeda, nie je vôbec  falošný, do ničoho sa nenúti. Nevidí žiaden dôvod ku kompromisom, neporuší  svoje štandardy a predsavzatia, alebo to, v čo verí."

Zatiaľ čo existuje veľa spôsobov, ako emulovať Buffetta, je niečo, čo sa nedá len tak odkukať. Je to jeho myseľ. Podľa Spiera, môže byť aj vyčerpávajúce sedieť s ním v jednej  miestnosti, pretože si uvedomujete rýchlosť, akou pracuje jeho mozog. "Cítil som tú intenzitu jeho mysle a jednoducho som vedel, že pracuje na oveľa vyššej taktovacej frekvencii, než tá moja," napísal Spier. "V minulosti, ešte keď som exceloval v rámci svojho štúdia na Oxforde, nejakým spôsobom som sa snažil presvedčiť sám seba, že mám duševné schopnosti konkurovať tomuto mužovi. Dúfal som, že jedného dňa budem rovnako dobrý, ako on. Keď som ho potom osobne v ten deň stretol, okamžite som sa tejto myšlienky vzdal. Ako som si len mohol myslieť, že by som ho dokázal poraziť?" Spier si uvedomil, že intelektuálny potenciál Buffetta nedokáže prekonať. nemá zmysel súperiť. "Mojim cieľom bolo nebyť Warrenom Buffettom, ale byť viac autentickou verziou seba samého. Naučil ma, že cesta k naozajstnému úspechu vedie cez autenticitu."

Treba povedať, že charitatívny obed nebola prvá príležitosť, kedy sa Spier ocitol v jednej miestnosti s Buffettom. Známy investor mal prednášku na Harvard Business School v roku 1991, v auditóriu bol vtedy ako študent aj Spier. V tom čase ale mladý Spier prejavoval väčší záujem o spolužiačky, než o prednášajúceho Buffetta. Dokonca si dnes nedokáže spomenúť na nič, čo vtedy na akademickej pôde Buffett povedal.

Warren Buffett
Po absolvovaní Harvard Business School, Spier urobil "nápadne hlúpe" rozhodnutie. Pridal sa k D.H. Blair, ktorých nakoniec rozprášil regulátor. Skúsil svet, v akom žijú bankári a la Gordon Gekko. "Keď som objavil svet Warrena Buffetta, bolo to, ako keby mi niekto záchranné koleso" napísal Spier.

Zlom nastal počas obedňajšej prestávky, keď zašiel do kníhkupectva hneď vedľa Wall Street. Naďabil na knihu Benjamina Grahama "Inteligentný investor", v ktorej predslov napísal Buffett. Po tom siahol po knižke "Buffett: Zrodenie amerického kapitalistu" od Rogera Lowensteina. Zistil, že Buffett je akýmsi protikladom k Wall Street, so svetom, v akom sa ocitol v D. H. Blair. Pochopil, že by mal vo svojom živote urobiť zmenu."Musel som prejsť hlbinou zúfalstva, aby som bol otvorený niekomu, ako je Warren Buffett," povedal Spier, dodal "zlyhanie, ak je to dostatočne veľké, vás rozruší a umožní vám otvoriť sa novým veciam".

Keď dal Spier v D. H. Blair výpoveď, mal problém nájsť si inú prácu na Wall Street z dôvodu reputácie jeho predchádzajúceho zamestnávateľa. Počas tohto voľného obdobia pokračoval v čítaní esejí a správ od Buffetta. Podujal sa aj na výlet do Omahy, na stretnutie akcionárov Berkshire Hathaway.

V roku 1996 zavolal Spierovi jeho otec, aby mu pomohol so správou časti jeho majetku. Na začiatok mu dal asi milión dolárov. Nakoniec dva z jeho podnikov. Vznikol fond Aquamarine, ktorý je inšpirovaný, ako inak Buffettom z 50-tych rokov minulého storočia, ešte pred Berkshire Hathaway. Aquamarine začal obchodovať 15. septembra 1997 s okolo 15 miliónmi v aktívach.

Spočiatku bol Aquamarine, na návrh poradcov a advokátov, štandardný zaisťovací fond, ktorý si účtoval poplatky na úrovni od 1 do 20 %, čo bolo ale menej v porovnaní s bežnou praxou, kde poplatky tvorili 2 až 20 %. Spier ale nechcel účtovať žiadne poplatky za správu, podobne  ako Buffett. "Ľudia vás budú vždy odhovárať, aby ste nerobili správnu vec, pokiaľ je to niečo nekonvenčné," povedal Buffett počas obeda.

Pre Spiera bolo toto stretnutie s Buffettom cestou k zmene. K postupnej transformácii. Čoskoro zmieňované poplatky pre nových investorov úplne vypustil. Tiež sa inšpiroval tým, ako je vzdialená Buffettova Berkshire Hathaway od Wall Streetu. Spier presunul svoju rodinu aj fond do švajčiarskeho Zürichu, aby sa vyhol "newyorkskému trendu zaisťovacích fondov." Okrem toho čoraz menej pri svojej práci využíva terminál Bloomberg, už nie je posadnutý kontrolou cien akcií v každom okamihu.

A keby sa mohol posunúť v čase späť, už by ako absolvent neprijal pozíciu viceprezidenta vo firme  pôsobiacej v "špinavom biznise." "Naozaj by som sa rozhodol podľa toho čo odporúča Warren Buffett. Choď pracovať pre niekoho, koho naozaj obdivuješ. "

Súvisiace články

Aktuálne správy