Mamičkino odporúčanie pred štvrťstoročím: Synak, mal by si sa priateliť s Warrenom Buffettom

, quartz Foto: SITA/AP

Bolo to v júli 1991, vtedy 35-ročný Bill Gates neprejavoval ochotu spriateliť sa s nejakým 60-ročným chlapom, ktorý nemá problém s peniazmi. Hoci jeho priatelia a rodina naliehali, Gates nemal záujem šoférovať niekoľko hodín, aby sa s ním stretol.

Ich priateľstvo odvtedy zmenilo tvár americkej filantropie. Ako Gates na svojom blogu napísal, dobre sa mu v pamäti vybavuje počiatočný odpor a následná telefonická konverzácia, ktorú mal s matkou, Mariou Gatesovou. Práve jej sa podarilo ho nalomiť, aby zmenil názor na stretnutie s Buffettom.

„V roku 1991 mi matka zavolala, aby som pricestoval do nášho dovolenkového domu na Hood Canal. Mal som sa tam stretnúť so skupinou priateľov, vrátane Warrena, ale ja som nechcel ísť. Povedal som jej, že som v práci príliš zaneprázdnený. Stratnutie s Warrenom by bolo zaujímavé, trvala na svojom moja matka. Ale ja som o tom nebol presvedčený. "Pozri, jednoducho nakupuje a predáva kúsky papiera. To nie je skutočná pridaná hodnota. Nemyslím si, že by sme mali veľa spoločného,"povedal som jej. Nakoniec ma ale presvedčila."

Mary Gatesová bola celoživotný filantrop, zomrela v roku 1994 na rakovinu prsníka. Rodičia Billa Gatesa sa snažili svojho syna usmerňovať, mali silnú úlohu v jeho profesionálnom rozvoji.

Podľa The Wall Street Journal, Bill Gates sa stretol s Mary v rannom veku dospievania, keď sa začal rozvíjať intelektuálne, a búriť sa proti doma zvaedeným matkiným pravidlám ohľadom slušnosti. Rodičia ho vzali  terapeutovi, ktorý im odporučil, aby si dali prestávku v kontrole ich syna.

O niekoľko rokov neskôr, keď Gates zanechal štúdiá na Harvarde a založil Microsoft, rodičia ho v jeho rozhodnutí podporili. Neskôr to bola Gatesova matka, ktorá mu navrhla, aby venoval časť svojho času a peňazí na charitu. Hoci sa tejto myšlienke spočiatku bránil, súhlasil, že nejaké peniaze z Microsoftu dá na charitu United Way of America, kde matka astávala niekoľko vedúcich pozícií.

Po jej smrti, otec William H. Gates Jr. donútil svojho syna, aby sa filantropiou zaoberal vážnejšie. Tak sa zrodila prvá verzia nadácie Billa a Melindy Gatesovcov, v ktorej je William H. Gates Jr. spolupredsedom. Dnes má nadácia 39,6 miliárd dolárov, Buffett je v nej správca majetku.

Súvisiace články

Aktuálne správy