Merkelová verí, že problém talianskych bánk sa vyrieši

Nemecká kancelárka zároveň nepredpokladá, že sa začína európska banková kríza.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová je presvedčená, že sa nájde dobré riešenie problémov talianskych bánk a nepredpokladá, že sa začína európska banková kríza. Merkelová zdôraznila, že o tomto probléme sa „intenzívne rokuje“. „Som veľmi presvedčená, že tieto otázky sa môžu dobre vyriešiť a celkovo nevidím vývoj, ktorý by sa podobal kríze,“ vyhlásila kancelárka v utorok v Berlíne.
Obavy o finančné zdravie talianskych bánk sa zintenzívnili po tom, ako Veľká Británia odhlasovala odchod z Európskej únie. Taliansky premiér Matteo Renzi hľadá spôsob záchrany bánk, krajiny ktoré majú veľký objem zlých úverov. Zároveň však predstavitelia 19-člennej eurozóny tvrdia, že sa dodržia nové pravidlá pre záchranu ohrozených bánk, ktorých cieľom je chrániť daňových poplatníkov.

Šéf skupiny ministrov financií krajín eurozóny Jeroea Dijsselbloem sa v pondelok vyjadril, že problémy talianskych bánk nepredstavujú akútnu krízu. Dijsselbloem povedal, že existujú problémy medzi talianskymi bankami súvisiace s ich klasifikovanými úvermi, ale podľa jeho slov to nie je nič nové. Konštatoval pritom, že tieto problémy sa budú musieť „postupne riešiť“.

Súvisiace články

Aktuálne správy