EÚ žiada od Číny férový prístup na jej trh

Dohoda o voľnom obchode s Čínou je dlhodobým cieľom EÚ, potvrdila pred summitom EÚ-Čína európska komisárka pre obchod Cecilia Malmstromová.

Európska únia chce s Čínou uzatvoriť dohodu o voľnom obchode, pred začatím formálnych rokovaní však musí Peking sprístupniť svoj trh európskym firmám za rovnakých podmienok, aké platia pre čínske spoločnosti na trhoch EÚ. Vyhlásila to v pondelok komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmstromová. Čína sa s úniou dohodla, že bude liberalizovať svoju ekonomiku, zatiaľ však nenastal "výrazný pokrok", povedala eurokomisárka. Dohoda o voľnom obchode s Čínou však je dlhodobým cieľom EÚ, potvrdila Malmstromová v Pekingu pred dvojdňovým summitom EÚ-Čína, ktorý sa začína v utorok.

Podmienky vstupu Číny do Svetovej obchodnej organizácie v roku 2001 umožňujú EÚ a ďalším obchodným partnerom druhej najväčšej ekonomiky sveta zaviesť proti čínskym dovozom jednostranné ochranné opatrenia. Platnosť príslušných ustanovení končí tento rok v decembri. Kritici upozorňujú, že nadmerná výrobná kapacita Číny a následný lacný export má pre EÚ vážne sociálne, hospodárske a environmentálne dôsledky a negatívny vplyv najmä na oceliarsky priemysel únie. Európsky parlament v máji schválil uznesenie, v ktorom Peking varoval, že pokiaľ pre získanie štatútu trhového hospodárstva nesplní dodatočné kritériá, budú čínske vývozy do EÚ naďalej podliehať neštandardnému režimu.

Súvisiace články

Aktuálne správy