Časy sa menia, zajtra dovidenia: Na Wall Street sa striedajú pozície, investičné banky strácajú

, bussinesinsider Foto: SITA/AP;TASR/AP

Pre investičné banky nastali ťažké časy, ale pre ostatných hráčov na Wall Street to až tak tragické nie je. Asi takto by sa jednoducho dal zhrnúť výsledok správy od Boston Consulting Group o kapitálových trhoch a investičnom bankovníctve.

Investičné banky ničí ich kolektívna rentabilita vlastného kapitálu, ako dôležitá súčasť ziskovosti. V roku 2015 bola podľa BCG na úrovni 6 %, čo je menej ako sú náklady na vlastný kapitál, tie by sa mali pohybovať okolo 8 až 10 %. Inými slovami, investičné banky likvidujú majetok akcionárov, namiesto toho, aby ho vytvárali. Samozrejme, existujú aj iné firmy na Wall Street, pre ktoré nastali ťažké časy práve teraz, napríklad hedžové fondy. Ale celkovo, širší ekosystém kapitálových trhov, ktorý zahŕňa na jednej strane predávajúceho (investičné banky), na druhej strane kupujúceho (investorov) a tých, čo majú na starosti infraštruktúru (poskytovatelia dát), je na tom výborne.

Čo si o situácie investičných bánk presnejšie myslí BCG? Dokonca aj regulácia má záujem na zoštíhlení investičných bánk, a brzdí ich schopnosť konkurovať. Naopak ostatní hráči zostávajú nedotknutí a dokonca v niektorých prípadoch majú konkurenčnú výhodu. V priebehu nasledujúcich piatich rokov budú tržby v priemysle na kapitálových trhoch rásť odhadom o 12 %, čo predstavuje zvýšenie na 661 miliárd dolárov z vlaňajších 593 miliárd.

Poďme si to ale prejsť, čo to vlastne znamená. Po prvé, správa aktív sa stane dominantnou na Wall Street, nahradí investičné bankovníctvo. Základ aktív na strane kupujúceho, podľa očakávaní BCG, dosiahne v roku 2020 asi 100 biliónov amerických dolárov. V roku 2014 bol odhad aktív pod správou na úrovni 74 biliónov dolárov. Ak by sa táto predikcia naplnila, strana nákupu bude generovať takmer 300 miliárd dolárov z poplatkov do roku 2020, čo predstavuje 45 % z celkových príjmov kapitálových trhov (za predpokladu priaznivých trhových podmienok a súčasnej štruktúry poplatkov). Na strane predávajúceho, teda investičné banky, by podľa očakávania mali generovať do roku 2020 len niečo málo cez 205 miliárd dolárov. To je pokles z celkových príjmov fondu až o 31 %, v roku 2006 ešte dosahovali 53 %.

A nezabudnime ešte na poskytovateľov informácií. Ako rastie obchodovanie na základe elektronických platforiem, vytvárajú sa aj ďalšie nové dáta. Tieto dáta majú samozrejme svoju hodnotu. Z toho sú podľa BCG poskytovateľov informačných služieb pripravení ťažiť. Zvýši sa dopyt po technologických riešeniach a väčšom prístupe k informáciám o trhu, vrátane špeciálnych analýz. Rast v elektronickom obchodovaní na burze a využitie centrálneho zúčtovania bude znamenať, že ich podiel na príjmoch z kapitálových trhov vzrastie na 19 %, čo predstavuje do roku 2020 odhadovaných 125 miliárd dolárov. Ide o impozantný nárast z 8 % v roku 2006.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy