Radšej sa akcií Applu zbavme: Legendárny investor Buffett takto nerozmýšľa, investoval miliardu dolárov

, ČTK;CNBC;TASR

Americká spoločnosť Berkshire Hathaway miliardára Warrena Buffetta nakúpila v prvom štvrťroku akcie Apple v hodnote 1,07 miliardy dolárov. Podľa CNN je to jej prvá investícia do tohto titulu. Buffett, ktorý si vďaka svojim úspešným investíciám vyslúžil prezývku "veštec z Omahy", sa nákupom akcií technologických firiem dlhodobo vyhýba.

David Tepper je jeden z najlepšie zarábajúcich hedžových manažérov posledných rokov. Aj on sa po vzore niekoľkých svojich kolegov rozhodol predať celý svoj podiel v spoločnosti Apple. Z favorita portfólio manažérov sa tak stáva čierna ovca, ktorú vo svojom stáde zrazu nikto nechce. Tepper predal všetkých svojich 1,26 milióna akcií, ktoré mali v čase predaja hodnotu 133 miliónov dolárov. Zaradil sa tak napríklad ku Carlovi Icahnovi, ktorý v apríli rovnako predal všetky svoje akcie Applu, alebo Davidovi Enhornovi zo spoločnosti GreenLight Capital, ktorý znížil svoj podiel vo firme o pol milióna akcií.

Čo sa vlastne stalo? Veď ešte v auguste 2015 bol Apple podľa analytikov z Goldman Sachs na špici v poradí najobľúbenejších titulov. V 146 z 833 sledovaných hedžových fondov zaujímal najväčšiu pozíciu v portfóliu. Prišiel ale pokles predaja iPhonov, vlajkovej lodi firmy a report horších výsledkov. V apríli Apple oznámil prvý medziročný prepad štvrťročných tržieb za 13 rokov a historicky prvý pokles predaja iPhonov, hoci menší, než sa očakávalo.

Akcie Applu za posledných 12 mesiacov odpísali približne 18 %, najmä kvôli obavám, že majitelia starších modelov populárneho telefónu, ktorý najväčšou mierou prispievajú k výsledkom firmy, nekupujú nové zariadenia tak často ako predtým. To je podľa odborníkov dôsledkom toho, že každá nová generácia iPhonu prináša čoraz menej zásadných inovácií. Tržby z predaja iPhonov tvoria dve tretiny celkových tržieb Applu. Na svetovom trhu s takzvanou nositeľnú elektronikou klesol Apple v prvom štvrťroku na tretie miesto. Z druhej priečky ho vytlačil čínsky výrobca Xiaomi, jednotkou zostal americký Fitbit. V pondelňajšej správe to uviedla výskumná spoločnosť IDC. Apple predstavil svoje inteligentné hodinky vlani ako prvý nový produkt od smrti legendárneho šéfa Steva Jobsa. Tržby z predaja Apple Watch ale zatiaľ nezverejnila.

To však nijako od kúpy neodrádza Warrena Buffetta. Zo záznamov americkej Komisie pre cenné papiere a burzy (SEC) vyplýva, že spoločnosť Berkshire držala ku koncu marca 9,81 milióna akcií Apple. Nákup akcií Apple znamená, že Berkshire rozšírila svoje záujmy v technologickom sektore. Buffett sa technológiám dlho vyhýbal a tvrdil, že tomuto sektoru príliš nerozumie. Veľký podiel má len v americkom výrobcovia počítačov International Business Machines (IBM). V prvom štvrťroku v ňom nakúpil ďalších skoro 200 tisíc akcií na celkových viac ako 81 miliónov.

Zatiaľ nie je isté, kto investíciu do Apple zrealizoval, či priamo Buffett, alebo jeden z jeho portfóliových manažérov, ktorými sú Todd Combs a Ted Weschler. Očakáva sa, že investíciu do Apple uskutočnila Berkshire Hathaway z príjmov, ktoré získala z predaja akcií v AT&T.

Získanie podielu v Apple signalizuje stále väčší záujem spoločnosti Berkshire Hathaway o technologický sektor, ktorý Warren Buffett dlho ignoroval, až na firmu IBM. Miliardár v minulosti často hovoril, že sa technologickému sektoru príliš nerozumie.

Ako sa však ukázalo, okrem Apple sa Buffett rozhodol zainvestovať aj do internetovej spoločnosti Yahoo. Ako dnes potvrdil pre CNBC, ponúkol sa, že miliardárovi Danovi Gilbertovi, šéfovi spoločnosti Quicken Loans a vlastníkovi basketbalového tímu Cleveland Cavaliers, pomôže so zafinancovaním ponuky na spoločnosť Yahoo.


 

Čo tento rozdielny prístup investorov znamená? Že môžu mať rôzny názor na jednu a tú istú akciu. Ak sa pozrieme do histórie, vždy rmalu v rovankom čase úplne opačné obchody. Z trochou zveličenia možno povedať, že jeden vlastne kupoval od druhého. Svoju pravdu ale môžu mať obaja, záleží, čo si kto od tejto akcie sľubuje. Kým Buffett možno vidí prichádzajúcu hodnotu, Icahn a spol skôr odchádzajúci rast.


Ako Buffettova firma nakupovala a predávala v 1. štvrťroku
Berkshire Hathaway zvýšila napríklad podiel vo vydavateľovi platobných kariet Visa, v energetickej spoločnosti Phillips 66 a vo finančnom ústave Bank of New York Mellon.

Naopak predala akcie MasterCard, reťazca Wal-Mart Stores a telekomunikačného operátora AT&T. Z pôvodného podielu vo výrobcovi spotrebného tovaru Procter & Gamble jej nezostalo takmer nič.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy