Volkswagen sa v USA dohodol na riešení emisnej aféry

Volkswagen (VW) sa v USA dohodol s miestnymi úradmi na konkrétnom pláne riešenia emisnej aféry. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Dohoda zahŕňa spätné odkúpenie vozidiel a potenciálne opravy manipulovaných áut, ako aj odškodné pre majiteľov dieselových automobilov koncernu, uviedol sudca okresného súdu v San Franciscu Charles Breyer.
Agentúra zistila ešte pred definitívnym uzavretím kompromisu, že Volkswagen je údajne pripravený odkúpiť späť až 500.000 manipulovaných dieselových áut s 2-litrovými motormi. Ako alternatívu k odkúpeniu ponúkne automobilka aj opravu vozidla, pokiaľ to schvália americké regulačné úrady. V oboch prípadoch dostane majiteľ auta ešte kompenzáciu, na čo má koncern založiť fond, v ktorom bude viac ako 1 miliarda USD (880,69 milióna eur).
Volkswagen podľa zdrojov oboznámených so záležitosťou počíta, že si na riešenie emisného škandálu odloží až 20 miliárd eur. Ich súčasťou je aj 6,7 miliardy eur, ktoré si koncern už odložil na opravu približne 11 miliónov motorov s manipulovanými dieselovými motormi.
Breyer uviedol, že súčasťou dohody bude založenie ekologického fondu na podporu snáh o nápravu poškodenia životného prostredia nadmernými emisiami. Volkswagen musí dať tiež ďalšie peniaze na propagáciu zelených technológií.

Súvisiace články

Aktuálne správy