Ekonóm MMF: Negatívne sadzby nemôžu za populizmus

, CNBC Foto: SITA/AP

Záporné úrokové sadzby a ďalšie nekonvenčné kroky menovej politiky nepredstavujú palivo pre politický populizmus, myslí si špičkový ekonóm Medzinárodného menového fondu. Reagoval tak na tvrdenie, že to je pravý dôvod posilnenia pravicového populizmu v Nemecku.

Jose Vinals, riaditeľ menových a kapitálových trhov MMF so svojim vyhlásením prišiel krátko po tom, ako sa medializovali pripomienky nemeckého ministra financií, že menová politika Európskej centrálnej banky môže za povzbudzujúci vzostup strany AFD v Nemecku. "Negatívne úrokové sadzby, rovnako ako ostatné stimulačné politiky Európskej centrálnej banky, pomáhajú európskej ekonomike a politici by mali posúvať toto posolstvo obyvateľstvu," povedal Vinals v rozhovore pre televíziu  CNBC. "Myslím si, že populizmus je poháňaný inými vecami, podľa mňa jeden z hlavných zdrojov má čo do činenia s nedostatkom hospodárskeho oživenia, ktoré tu dnes máme a tiež s neekonomickými faktormi, ktoré sa spájajú s postojmi niektorých častí obyvateľstva voči utečencom," dodal Vinals.

Nemecká anti-imigračná AFD sa tento rok teší z dramatického nárastu podpory v regionálnych voľbách. Tamojší minister financií je častým kritikom nekonvenčných politík ECB, zavedenie negatívnej úrokovej sadzby nevynímajúc. Minulý piatok uviedol, že boli čiastočne vinné za rast popularity strany AFD. "Povedal som Mariovi Draghimu… môžete byť na seba veľmi pyšný. Podarilo sa vám nahnať 50 percent výsledkov strany, ktorá sa zdá byť nová a úspešná v Nemecku pri vytváraní tejto politiky," uviedol Wolfgang Schäuble podľa The Wall Street Journal.

Vinals už dávnejšie verejne bráni kroky centrálnych bánk pri zavádzaní negatívnych úrokových sadzieb. Podľa neho sú to práve nekonvenčné menové politiky, nasadzované centrálnymi bankami od finančnej krízy v rokoch 2007-2008, vďaka ktorým sa globálna ekonomika zotavuje. "Nerád by som žil vo svete, ktorý bude čeliť dôsledkom centrálnych bánk, že nekonali počas krízy. Nechcel by som žiť v ďalšom svete Veľkej hospodárskej krízy. Stále smerujeme do veľkej recesie, teraz sme ale svedkami hospodárskeho oživenia a myslím si, že je to predovšetkým práca centrálnych bánk," povedal CNBC v stredu.

Niekoľko hlavných centrálnych bánk vo svete pristúpilo k zavedeniu negatívnych sadzieb, vrátane ECB, Bank of Japan a Swiss National Bank, Švédskej a Dánskej národnej banky.

Vo svojom blogu zverejnenom v nedeľu, Vinals so spoluautorom napísali, že ekonomické prínosy oživenia dopytu prostredníctvom záporných sadzieb prevyšujú ich tienisté stránky. Zároveň ale varovali, že nadmerné využívanie záporných sadzieb by mohlo povzbudiť podniky a investorov k hromadeniu hotovosti.

Portfólio manažéri zo spoločnosti PIMCO prišli po finančnej kríze s termínom "nový normál". Ten okrem iného opisuje prostredie, v ktorom si investori musia zvyknúť na menšie výnosy z takmer všetkých typov investícií. Aktuálne ale začala éra záporných sadzieb, v ktorej hrozí, že hotovosť a štátne dlhopisy neponúknu žiadny kladný výnos. Podobne zmýšľa aj Larry Fink, generálny riaditeľ spoločnosti Blackrock. "Takto prísne trestajú svetových sporiteľov. Stimuly dosiahnuť na výnosoch čo najviac, tlačia investorov do menej likvidných tried aktív a zvýšenej úrovne rizika", napísal v liste akcionárom.

Súvisiace články

Aktuálne správy