Nemecko a ďalšie štáty EÚ rokujú o prepojení registrov firiem

Prepojiť registre s menami skutočných vlastníkov spoločností by Nemecko v rámci boja proti daňovým únikom mohlo s Veľkou Britániou, Francúzskom, Talianskom a Španielskom

Nemecko a ďalšie štyri krajiny EÚ rokujú o prepojení registrov spoločností s menami skutočných vlastníkov. V stredu to uviedol nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Vytvárajú tým tlak na EÚ, aby pokročila v boji s daňovými únikmi. V dolnej komore nemeckého parlamentu minister povedal, že o spojení národných registrov do jednej siete rokuje s Veľkou Britániou, Francúzskom, Talianskom a Španielskom.

 

"Sme v Európe činní. Päť najväčších, Taliansko, Francúzsko, Španielsko, Veľká Británia a my by sme sa mali teraz dohodnúť. Urobíme to najprv medzi nami piatimi,“ povedal minister v parlamente počas debaty o tzv. Panama Papers. "Potrebujeme však zákonný základ pre výmenu informácií, inak to nemôžeme urobiť. Preto žiadam, aby sa to uskutočnilo rýchlo,“ doplnil.

Pod heslom Panama  Papers informovali minulý týždeň médiá po celom svete o firmách v takzvaných daňových rajoch, v ktorých politici, podnikatelia, rôzni prominenti, kriminálnici či športovci "ukryli" vysoké finančné čiastky. Informácie pochádzajú z obrovského úniku 11,5 milióna dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Podľa správ ukazujú, ako pomáhala klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní, ako aj jej spojenie okrem iných so 72 súčasnými alebo bývalými šéfmi štátov, vrátane diktátorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy