Britská ekonomika v štvrtom kvartáli vzrástla o 0,5 %

Rastu hospodárstva krajiny pomohli výdavky spotrebiteľov, ktoré medzikvartálne stúpli o 0,7 %

Britská ekonomika sa v štvrtom kvartáli opäť spoľahla na výdavky spotrebiteľov ako na motor rastu, keďže tieto výdavky prevážili nad prudkým poklesom podnikateľských investícií a negatívnym vplyvom zahraničného obchodu. Britský štatistický úrad ONS vo štvrtok informoval, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v štvrtom kvartáli vzrástol o 0,5 %. Úrad tak potvrdil svoj predbežný odhad.

Štatistické údaje ukázali, že rast výdavkov britských domácností sa v štvrtom kvartáli iba mierne spomalil a medzikvartálne stúpli o 0,7 %. Medziročne boli rovnako ako v treťom štvrťroku väčšie o 3,1 %, čo je najrýchlejší rast za osem rokov. Podnikateľské investície však počas októbra až decembra klesli najprudšie za takmer dva roky. Medzikvartálne oslabili o 2,1 %, pričom ekonómovia prognózovali, že o 0,9 % posilnia. Nepriaznivo na ekonomiku vplýval aj zahraničný obchod a rastu HDP ubral 0,4 percentuálneho bodu.

Za celý rok 2015 hospodárstvo Veľkej Británie posilnilo o 2,2 %. Britská centrálna banka očakáva, že v tomto roku bude ekonomický rast krajiny na približne rovnakej úrovni, hoci guvernér Bank of England Mark Carney a iní predstavitelia centrálnej banky sa vyjadrujú čoraz opatrnejšie o globálnej ekonomike.

Súvisiace články

Aktuálne správy