Citi: Nebezpečenstvo globálnej recesie rastie, centrálne banky už nemajú muníciu

, CNBC Foto: SITA/AP

Riziko pádu globálnej ekonomiky do recesie rastie, nedá sa stavať na slabých základoch, tvrdia analytici Citigroup.

"V súčasnosti sme vo veľmi neistom prostredí globálneho rastu trhov a aktív po dvoch až troch rokoch relatívneho pokoja," píše  Citigroup s tým, že globálny rast bol "nezvyčajne slabý" vo štvrtom štvrťroku, okolo 2,0 percenta medziročne.

"Najnovšie zhoršenie globálneho výhľadu môžeme pripísať miernemu zhoršeniu vyhliadok pre vyspelé ekonomiky, veľkému zvýšeniu neistoty ohľadom výhľadu vyspelých ekonomík (najmä v prípade USA) a sprísneniu finančných podmienok takmer všade," uviedla banka. Zároveň ale základy zostávajú slabé, vrátane obáv o štrukturálne a cyklické spomalenie Číny a jej "neudržateľný" menový režim nadmerného pákového efektu a rastúcim regionálnym rizikám, ako je riziko odchodu Veľkej Británie z Európskej únie, píše sa v správe Citigroup.

Podľa Citigroup sa dá hovoriť o globálnej recesii ak je rast nižší než 2 percentá a výrazne sa líši od obvyklého HDP pripadajúceho na dva po sebe idúce štvrťroky. Banka zatiaľ neočakáva globálnu recesiu, na základe oficiálnych štatistík predpovedá globálny rast vo výške 2,5 percenta v tomto roku, a rast okolo 2,2 percenta, v prípade, že berie do úvahy čínske údaje, ktoré nie sú celkom presné.

Odhady Citi sú tak výrazne nižšie ako prognóza Medzinárodného menového fondu, ktorý hovorí o globálnom raste na úrovni 3,4 percenta v tomto roku, MMF však už varoval, že by mohol znížiť svoju prognózu pre rok 2016.

Citigroup je zvlášť znepokojený ekonomickým rastom USA. "V prípade, že americká ekonomika bude stagnovať, bude veľmi ťažké identifikovať ďalšiu veľkú ekonomiku, ktorá by v najbližšom období mohla byť motorom rastu pre celý svet," píše Citigroup na margo spomalenia čínskeho rastu. „Americký rast už nepotrebuje veľmi spomaliť, aby sme globálny ekonomický výhľad videli černejšie.“

"Spomalenie v Spojených štátoch, a to aj v podobe krátkej recesie, by aj naďalej mohlo predstavovať hlavný protivietor pre svetovú ekonomiku. V tejto súvislosti by to vyvolalo globálnu recesiu a podľa našej definície to bude takmer nevyhnutné. Škody pre globálny rast by pochádzali z troch zdrojov:
 -zhoršujúce sa finančné podmienky na celom svete,
– slabší dopyt zo strany USA,
– širšie oslabenie spotrebiteľskej a podnikateľskej nálady pomôže rozšíreniu nákazy."

"Predchádzajúce obdobia prudkého hospodárskeho oslabenia vyvolalo hlavné politické reakcie," odvoláva sa Citigroup na kvantitatívne uvoľňovanie zavedené FEDom a ECB. "Žiadny takýto stimul už nemôžu prísť v dohľadnom čase, pri súčasnom období slabosti a to by mohlo zhoršiť riziká rastu,“ uviedla Citigroup.

"V súčasnosti existujú pochybnosti o vyhliadkach na účinné politické reakcie v prípade poklesu v mnohých ekonomikách, čo môže domácnosti, podniky a investorov prinútiť vytvárať opatrnejšie predpovede," píše Citigroup.

Súvisiace články

Aktuálne správy