Španielsky HDP vlani vzrástol o 3,2 %

Motorom najsilnejšieho rastu od predkrízového roka 2007 bola súkromná spotreba.

Španielska ekonomika vlani posilnila o 3,2 %, keď k rastu prispela najmä súkromná spotreba. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad krajiny, ktorý potvrdil svoje skoršie údaje. Ekonomika rástla najrýchlejším tempom od roku 2007, po ktorom nasledovala finančná kríza vyvolaná kolapsom bubliny na realitnom trhu. Štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny následne čelila opakovanej recesii a rekordnej nezamestnanosti. V poslednom kvartáli vlaňajška sa hrubý domáci produkt (HDP) Španielska v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi zväčšil o 0,8 %.

Miera nezamestnanosti sa v Španielsku stále drží nad hranicou 20 %. Spotrebiteľské výdavky sa však zotavujú a rekordný prílev turistov sa pozitívne prejavuje na tvorbe pracovných miest v službách. Medziročne výdavky domácností vlani vzrástli o 3,1 % po zvýšení o 1,2 % v roku 2014. V predchádzajúcich šiestich rokoch spotrebiteľské výdavky stagnovali, alebo klesali. V samotnom štvrtom kvartáli 2015 súkromná spotreba v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi vzrástla o 0,8 % po tom, čo sa v treťom štvrťroku zväčšila o 1,1 %.

Ekonómovia očakávajú, že domáce výdavky zostanú pilierom hospodárskeho rastu aj v roku 2016. Vyhliadky na potrebné hospodárske reformy však sťažuje výsledok parlamentných volieb, z ktorých v závere roka nevzišla jednoznačná väčšina a krajina zatiaľ nemá novú vládu.

Súvisiace články

Aktuálne správy