Ako vystúpiť z bludného kruhu: Prebytok úspor a nedostatok dopytu, na to už monetárna politika nestačí

, Natixis Foto: Thinkstock

Hlavný ekonóm banky Natixis Patrick Artus poukazuje na to, že v októbri minulého roka bola vytvorená Európska fiškálna rada (EFB). Táto ekonomická inštitúcia by mala poskytovať nezávislé názory na to, aká je fiškálna situácia v eurozóne, ako jednotlivé členské krajiny menovej únie napĺňajú svoje záväzky, ako dodržiavajú pravidlá a ako by mala prebiehať koordinácia medzi týmito krajinami.

Položme si ale jednu o niečo konkrétnejšiu otázku. Aký je najväčší fiškálny problém eurozóny a čo by mala EFB za súčasného stavu odporúčať? "Celkovú situáciu eurozóny charakterizuje prebytok úspor, ktorý znamená, že menová únia čelí príliš slabému agregátnemu dopytu. Jej slabosť sa už nedá korigovať monetárnou politikou, pretože dlhodobé sadzby už ležia veľmi nízko a nachádzame sa "v deflačnej rovnováhe", tvrdí Artus.

Z toho vyplýva, že v eurozóne by mala byť uvoľnená fiškálna politika, aby došlo ku kompenzácii slabého dopytu súkromného sektora. "Niektoré krajiny ale nemôžu svoju fiškálnu politiku uvoľniť, musia naopak znižovať svoje fiškálne deficity, aby obnovili fiškálnu solvenciu. Ide o Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Holandsko, Fínsko, Grécko, Slovensko a Slovinsko," tvrdí Artus.

Tento problém by sa podľa ekonóma dal vyriešiť tým, že svoju politiku uvoľnia len tie krajiny, ktoré si to môžu z hľadiska svojej fiškálnej stability dovoliť. Takýmito krajinami sú dnes Nemecko s Írskom. Nasledujúci graf porovnáva vývoj skutočných fiškálnych deficitov Nemecka a deficity, ktoré stačia na stabilizáciu fiškálnej situácie. V prípade Nemecka dosahuje rozdiel medzi nimi viac ako 2 % nominálneho produktu:

"Nemecko sa ale odmieta vydať cestou fiškálnej stimulácie. Samo ju nepotrebuje a nemá dôvod, prečo svojou fiškálnou politikou podporovať iné krajiny. V budúcnosti by totiž muselo svoju politiku otočiť a náklady s tým spojené by nieslo len ono samo," hovorí Artus. "Ak nemôžeme koordinovať fiškálnu politiku v eurozóne je teda nemožné popísaný problém riešiť. Na to by musel existovať dostatočne veľký federálny rozpočet," dodáva.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy