Vek investora nehrá žiadnu rolu: Z prepadu trhov si ťažkú hlavu robiť netreba

, The Reformed Broker Foto: thinkstock

Joshua Brown, finančný poradca zo spoločnosti Ritholtz Wealth Management, upozorňuje na to, že s tým, ako starneme, sa menia aj naše priority a požiadavky na pomer medzi výnosovým potenciálom a rizikom investičných stratégií.

Nasledujúcich šesť profilov je podľa Browna ukážkou toho, ako by sa ľudia mali k prepadom búrz stavať v jednotlivých životných etapách. Základom je racionálne uvažovanie.

Dvadsiatnici
"Je to skvelá príležitosť, ako rozmnožiť peniaze, ktoré mám. Akcie sú o 20 % lacnejšie, bol by predsa hriech to nevyužiť. Rozhodne nebudem čakať, až budú trhy na nových rekordoch."

Tridsiatnici
"Sústredím sa hlavne na kariéru. Viem, že by som sa na starobu mal pripravovať intenzívnejšie, nedávno mi ale na stole pristálo povýšenie, takže sa nebojím, že by som to v budúcnosti nedohnal. Čo sa deje v Číne, teraz naozaj nesledujem, pretože hneď ako sa vrátim z kancelárie domov, čaká ma miesto práce starostlivosť o rodinu. Stratégiu investovania rozhodne meniť nebudem, čoskoro sa zase všetko obráti."

Štyridsiatnici
"To, čo sa deje, bolí, ale už sme niečo podobné zažili. Prvýkrát sa to stalo počas internetovej bubliny, to sme boli ešte na vysokej, druhýkrát ma to zasiahlo počas finančnej krízy, hoci sa považujem za dosť konzervatívneho investora. Nepredával som vtedy, nebudem predávať ani dnes. Rovnako by som nevedel, kedy sa na trh vrátiť."

Päťdesiatnici
"Mám finančného poradcu, ale je to človek, ktorý pracuje v brokerskej firme, takže od neho stále počujem, aby som si kúpil nejaký nový fond alebo vymenil jeden municipálny dlhopis za iný. Nedokážem povedať, ako sa ma bude volatilita dotýkať v dlhodobom horizonte, cítim ale, že niečo nie je v poriadku. Asi by som sa mal stretnúť ešte s niekým, kto by mi povedal, či sú moje finančné plány realistické a investičné stratégie vhodné pre moje potreby."

Šesťdesiatnici
"Som pokojný, pretože mám skvelý finančný plán, ktorý hovorí, že sa nemusím ničoho báť. Musím tolerovať pohyby trhov hore a dole, pretože je vysoká pravdepodobnosť, že sa dožijem deväťdesiatich rokov, a len hotovosť by mi tak dlho nevystačila."

Sedemdesiatnici
"Mám vyvážené portfólio, ktoré je približne z 50-60 % pevne úročené, a z účtu vyberám len toľko peňazí, koľko potrebujem na bežný život. Zbytočne neutrácam a zvyšok nechávam na trhoch pre svoje vnúčatá."

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy