Hotovosť neslúži len pre drogových dílerov, hlavne ak musíme banke platiť za to, že v nej môžeme mať svoje peniaze

, bloomberg Foto: SITA;TASr;thinkstock

Vysoké nominálne hodnoty bankoviek údajne predstavujú preferovaný platobný mechanizmus pre nezákonné aktivity. Dnes ale žijeme v nezvyčajnom svete negatívnych úrokových sadzieb, kde sa palety s 500 eurovými bankovkami stávajú módnym uchovávateľom hodnoty. Ani bohaté firmy už nie sú ochotné platiť za privilégium držať svoje prostriedky na bankovom účte.

V súčasnosti sú vládne dlhopisy za 7 biliónov americkcých dolárov s výnosom pod nulou, vyplýva  to z prepočtov Eshe Nelsona z Bloomberg News. V Japonsku, dokonca aj dlhopisy s 10-ročnou splatnosťou stratili svoj kladný výnos. Investori už začali vsádzať na to, že aj Federálny rezervný systém by sa mohol uchýliť k záporným úrokovým sadzbám počas tohto roka, ak si to bude ekonomika vyžadovať. To vytvára celkom reálne vyhliadky, že budeme musieť zaplatiť svojej banke za to, že máme peniaze na účte, bez ohľadu na to, v ktorej rozvinutej ekonomike žijeme.

Existuje vôbec nejaká alternatíva? Japonská banka Nomura vypočítala, že cena za uskladnenie zlata v trezore, ktorú vedie pod položkou  "náhrady za náklady na udržiavanie fyzickej meny", klesla takmer na nulu z dlhodobého ročného priemeru  2,4 percenta.

V tejto spojitosti sa vynorí zaujímavá otázka. Ak by sme mali na starosti, povedzme, poisťovaciu spoločnosť vo Švajčiarsku so 100 miliónmi dolárov v hotovosti, ktoré sme mali mať odložené na horšie časy, aké sú možnosti? Ak by sme tieto peniaze dali na účet v banke, negatívne úrokové sadzby by sa postarali o to, že sa scvrknú asi o -0,76 percenta počas troch mesiacov (skúsme ignorovať nesúlad mien v tejto argumentácii). S „taktikou“ centrálnych bánk po celom svete tlačiť úrokové sadzby do negatívneho pásma to bude ešte horšie. Ak sme kvôli záporným sadzbám na tom horšie než ak si vezmeme náklady na skladovanie fyzickej meny, potom je to celkom rozumná voľba, ako preklenúť nepríjemné obdobie.

Takže, koľko úložného priestoru budeme potrebovať na uloženie 100 miliónov dolárov, keď zvolíme stohovanie 100 dolároviek? Možno menej ako si myslíte, stačí si pozrieť prepočty na stránkach PageTutor. Balíček sto kusov stodolároviek nám vytvára kôpku 15,24 x 6,35 x 1,0922 centimetra. Našich sto miliónov vojde na jednu štandardnú paletu. Ešte menej by to bolo, ak by sme namiesto hotovosti zvolili zlato.

Či už to teda bude hromada bankoviek, alebo tehličky drahého kovu, je zrejmé, že nebudeme potrebovať extra veľa úložného priestoru. Tým pádom to bude celkom lacné, ak sa takto chceme vyhnúť plateniu pokuty vo forme záporných úrokových sadzieb.

Ďalej by sme sa mali vysporiadať s "paradoxom sporivosti," toľko propagovaným Johnom Maynardom Keynesom. Ten predpokladá, že ušetrené peniaze počas recesie prispievajú k poklesu dopytu a rastu, úbytku pracovných miest a k ďalším problémom. Štandardné vyvrátenie tohto tvrdenia je, že úspory nie sú peniaze stiahnuté z ekonomiky, ale peniaze, ktoré by mohli byť v rámci ekonomiky požičané. Ale svet s úsporami uzavretými v trezoroch by predstavoval celkom iný príbeh.

V prípade, že by sa masívne rozšírilo hromadenie hotovosti, znamenalo by to menej sprostredkovaných peňazí od veriteľov smerom k dlžníkom. Vzhľadom k tejto skutočnosti asi hotovosť na palete za zamknutými dverami nie je v záujme svetového obchodovania ani podpory investícií. Navyše v systéme bankovníctva čiastočných rezerv sú banky závislé na vkladoch, ktoré využívajú na podporu svojich súvah. Nižší počet vkladov rovná sa slabšia banka.

Ako by asi reagovali centrálne banky v prostredí, v ktorom hrozbe z nafukovania bubliny hromadenia úspor nikto neverí? Znie to trochu paradoxne, ale jediné čo môžu urobiť, je urýchliť zmiznutie fyzickej hotovosti. Záporné úrokové sadzby ovplyvňujú ekonomiku tým, že donútia všetkých prejsť na virtuálne meny, ktoré sa  nedajú skladovať na paletách, ani vo zväzkoch. Ak sa to podarí, bude to rozhodne dobrá správa pre centrálnych bankárov, ale pre tých z nás, ktorí vítame túto jedinečnú možnosť udržať aspoň časť našich finančných záležitostí čo najďalej od možného špehovania vlády, to bude len ďalšie narušenie našej slobody.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy