Rusko zopakovalo ochotu rokovať s OPEC o znížení ťažby

Ropa dnes vzrástla po tom, čo Rusko zopakovalo ochotu rokovať s Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o znížení ťažby s cieľom podporiť ceny. Analytici však upozorňujú, že rastúce zásoby ropy v USA môžu tento vzostup zabrzdiť. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že pokiaľ sa OPEC a ostatné ropné krajiny zhodnú na potrebe stretnutia, „potom sa s nimi stretneme“. Toto vyjadrenie podporilo cenu ropy, ktorú čakal tretí deň poklesov po správach o ďalšom výraznom vzostupe stavu zásob ropy v USA.
Aprílové termínované zmluvy na ropu Brent vzrástli o 75 centov na 33,46 dolára za barel, čím sa zdvihli z dnešného minima 32,30 USD. Termínové obchody s americkou ropou vzrástli o 58 centov na 30,45 USD z dnešného minima 29,40 USD.
Pokles cien ropy o 70 % za posledných 18 mesiacov výrazne poškodil rozpočty krajín závislých od ropy, napríklad Nigérie, Venezuely, Ruska a niektorých bohatších štátov Perzského zálivu, ako Bahrajn. Dopyt po rope v Ázii bol síce vlani vysoký, avšak nestačil na absorbovanie rekordnej ponuky ani nahromadenej nechcenej ropy.
Komerčné zásoby ropy v USA tento týždeň pravdepodobne vzrástli na novú rekordnú úroveň. Banka Goldman Sachs v pondelok (1.2.) uviedla, že kolísanie cien ropy, ktoré je na najvyššej úrovni od kolapsu investičnej banky Lehman Brothers v roku 2008, môže dosiahnuť až 100 %, keď sa skladovacie kapacity dostanú pod tlak.

Súvisiace články

Aktuálne správy