Dombrovskis naznačil podporu mimoriadnej dani z pohonných hmôt

Podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis naznačil, že je otvorený návrhu o zavedení mimoriadnej dane z pohonných hmôt v štátoch EÚ. S návrhom dane prišiel nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

Podpredseda Európskej komisie (EK) Valdis Dombrovskis naznačil, že je otvorený návrhu o zavedení mimoriadnej dane z pohonných hmôt v štátoch EÚ. Takto získané prostriedky by sa mohli použiť na hradenie nákladov spojených s utečeneckou krízou. S návrhom dane z pohonných hmôt prišiel nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

Pre nemecký magazín Der Spiegel Dombrovskis vyhlásil, že súhlasí s výzvami Wolfganga Schäubleho na „inovatívny európsky koncept zvládnutia utečeneckej krízy“. Minister Schäuble čelil za návrh kritike aj z radov vlastnej strany, Kresťanskodemokratickej únie (CDU). Návrh kritizoval aj koaličný partner vlády, Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD). Schäuble nehovoril o tom, ako by táto daň mala vyzerať.

„Daň z pohonných hmôt, národná, či na európskej úrovni, by mohla byť potenciálnym zdrojom prostriedkov, najmä keď uvážite, že ceny ropy sú na historických minimách,“ povedal Dombrovskis. Dodal, že pripravované opatrenia na posilnenie vonkajších hraníc EÚ sú drahé. „Bezpečnosť je verejný statok, ktorý by Európa mala v ideálnom prípade zabezpečovať kolektívne,“ doplnil.

Súvisiace články

Aktuálne správy