Odkiaľ berie peniaze ISIS: Desať zdrojov využívané na podporu terorizmu

, WEF;Reuters;The Washington Post;patria Foto: SITA

Teroristická organizácia ISIS má rozpočet ako Afganistan alebo Demokratická republika Kongo. Faktom ale je, že nejde o žiaden štát, ale teroristickú organizáciu, preto sa dá hovoriť o relatívne bohatej sieti extrémistov.

Financie z ropy
Skupina ISIS na území Sýrie a Iraku zabrala pomerne rozsiahle územia, na ktorých sa nachádzajú ropné vrty. Pre spojencov je celkom jednoduché zamedziť veľkému predaju tejto ropy na klasickom trhu. Najväčšie peniaze však tečú cez čierny trh s ropou alebo z príjmov z predaja miestnym ľuďom, tak povediac koncovému zákazníkovi na kontrolovaných územiach ale aj v susedných oblastiach. Teroristi používajú mobilné rafinérie, kde je produkcia obmedzená. Napriek tomu to čo sa vyrobí, preváža sa v nákladiakoch k tureckým hraniciam, kde ju väčšinou s veľkým diskontom predávajú pašerákom. Paradoxne niektorí pašeráci predávajú ropu aj jednotkám Asada, ktoré bojujú proti ISIS. Avšak nálety spojencov, nedostatok fundovaných odborníkov a záťahy proti pašerákov zrazili tržby ISIS údajne až na polovicu. To vyvolalo vlnu videí zameraných na regrutovanie odborníkov, ktorí by dokázali pokračovať v rafinériách s prípravou ropy. Tí, čo to robili doteraz, boli buď zabití, alebo už odcestovali z oblasti.

Dane a výpalné
Islamský štát kontroluje celkom rozľahlé územia, na ktorých vyberá dane v podobe dobrovoľného príspevku, v opačnom prípade si ich vymôže. Zdanených je veľa vecí. Od tovaru, cez služby ako voda a elektrina, telekomunikácie, výber z bankomatov, platy, nákladiaky prechádzajúce teritóriami ovládanými práve teroristami. Na druhej strane je zavedený opačný systém pre bojovníkov ISIS, ich rodiny majú všeličo "zadarmo".

Výkupné za rukojemníkov
Odhaduje sa, že týmto spôsobom ISIS získala desiatky miliónov dolárov od rôznych štátov. Američania a Briti tomu chcú čeliť tým, že nepristupujú na žiadne výkupné. Ich občania sa stávajú "bezcenní" a sú tak mimo hľadáčika teroristov. Zaujímavé je, že ISIS unáša aj v rámci svojej vlastnej komunity. V týchto prípadoch je ťažké čo i len odhadnúť, nakoľko finančne zaujímavé to pre ISIS môže byť.

Obchodovanie s ľuďmi
Ďalšia z radu podlejších praktík, podľa svedkov ISIS predáva ženy a dievčatá do sexuálneho otroctva alebo na účely sobáša.

Anonymní darcovia
Ako takmer každá teroristická organizácia aj ISIS je obdarúvaná tichými podporovateľmi napríklad zo Saudskej Arábie, Kataru, Kuvajtu alebo SAE. Aj tieto blízkovýchodné krajiny už urobili niektoré kroky na obmedzenie možností finančnej podpory teroristov. Peniaze sú posielané aj prostredníctvom neregistrovaných charít, tento kanál je zatiaľ bohužiaľ bez nejakého obmedzenia a je ťažké ho sledovať.

Predaj artefaktov z múzeí a nálezísk
Nie je to tak dávno, čo sme videli zábery útoku teroristov na také objekty, ako sú múzeá alebo chránené pamiatky. Teraz sa ukazuje, že artefakty z múzeí sú predávané za vysoké sumy. V oblastiach, kde ISIS operuje, sa nachádza celý rad historických nálezísk, odhaduje sa, že na konci roka to bolo 4500 nálezísk. Často sa pašujú do Turecka a Jordánu a potom ďalej putujú do súkromných zbierok európskych a ďalších občanov. Podľa údajov, môžete tento obchod vyniesť až 100 miliónov dolárov ročne.

Hotovosť z bánk
Tak ako ISIS získaval územia na severe, tak získaval niektoré pobočky bánk pod svoju kontrolu. Odhaduje sa, že z nich vybral hotovosť v objeme pol miliardy dolárov. Pred dobitím Mosulu bola ich hotovostná zásoba rovná približne 875 miliónom dolárov. Dnes to môže byť aj 1,5 miliardy, alebo aj viac.

Predaj hnuteľného aj nehnuteľného majetku
ISIS vyniká v obchode. Uvádza sa, že predáva stavebné vybavenie, generátory, elektrické káble, vozy, dobytok, nábytok a ďalší tovar. Tiež prenajíma alebo v aukciách predáva nehnuteľnosti zabitých ľudí v bojoch alebo ľudí, ktorí sa postavili proti ISIS a je jedno či sú to politici, vláda, polícia alebo armáda.

Bojovníci zo Západu
Niektorí bojovníci prichádzajúci aj z Európy so sebou berú aj množstvo hotovosti a financujú tak svoj pobyt v radoch ISIS.

Poľnohospodárstvo
Môže sa to zdať prekvapujúce, ale v mnohých oblastiach, ktoré teraz ISIS ovláda, sa rozkladajú rozsiahle územia produkujúce pšenicu a jačmeň. Podľa výpočtov Reuters, aj keby bola produkcia predávaná s 50 % zľavou, dokáže tento zdroj priniesť ISIS až 200 miliónov dolárov ročne. Na ovládanom území sa navyše vyskytujú bohaté náleziská cementu, fosfátu i síry. Tá sa tiež môže stať zdrojom financovania v hodnote až 350 miliónov dolárov ročne.

Súvisiace články

Aktuálne správy